Simvastatin pentru tratamentul sindromului ovarian polichistic?

on . . Accesări: 3398

Conform rezultatelor unui studiu mic controlat şi randomizat, publicat online în numărul din 14 noiembrie al revistei Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, administrarea simvastatinei poate fi benefică în sindromul ovarian polichistic (PCOS). 
  „PCOS este asociat cu hiperandrogenism şi cu factori de risc cardiovasculari, cum ar fi dislipidemia sau inflamaţia sistemică”, apare în articolul publicat de dr. Beata Banaszewska, PhD şi colegii săi de la Poznan University of Medical Sciences din Polonia. „În condiţii in vitro, statinele reduc proliferarea şi steroidogeneza la nivelul celulelor tecale interstiţiale din ovare.... Noi presupunem că statinele pot fi folosite la femeile care suferă de PCOS pentru a reduce hiperandrogenismul şi riscurile cardiovasculare.”
 Planificând un studiu prospectiv încrucişat, cercetătorii au randomizat 48 de femei cu PCOS în două grupuri. Cele din primul grup au beneficiat de tratament cu simvastatin plus un anticoncepţional oral (simvastatin + ACO) timp de 12 săptămâni, urmat de ACO singur încă 12 săptămâni. Pacientele din al doilea grup au primit tratament cu ACO singur pe o perioadă de 12 săptămâni, urmat de ACO + simvastatin încă 12 săptămâni. Rezulatele terapiei au fost evaluate la începutul studiului, după 12 săptămâni (în momentul încrucişării) şi după 24 săptămâni, iar datele obţinute au fost supuse analizelor statistice. Consecinţa primară urmărită („primary outcome”) a fost reprezentat de nivelul seric al testosteronului.
 După folosirea terapiei combinate statină + ACO, nivelul total al testosteronului a scăzut cu 38%. ACO administrat singur a redus nivelul total al testosteronului cu 26% iar diferenţa, atribuită efectului statinei s-a dovedit semnificativ din punct de vedere statistic (p<0,004). Nivelul testosteronului liber a scăzut cu 58% în urma terapiei combinate şi cu 35% după ACO singur (p=0,006). Hirsutismul a fost redus într-un procent de 8,1% cu tratamentul statină+ACO şi într-un procent de numai 4,7% după monoterapia cu ACO (p=0,02).
 Administrarea statinei a fost asociată cu reducerea nivelului hormonului luteinizant, dar nu şi cu scăderea nivelului de FSH sau prolactină. Tratamentul combinat a redus nivelul colesterolului total cu 7,5% şi nivelul LDL-colesterolului cu 20%, în timp ce prin folosirea ACO, fără statină, nivelul colesterolului total a crescut cu 5% iar nivelul LDL-colesterolului a rămas neschimbat. Statina a prevenit creşterea nivelului trigliceridelor, fenomen asociat cu folosirea tratamentului anticoncepţional oral.
 Nivelul de proteină C-reactivă a scăzut cu 45% după terapia combinată, dar a crescut cu 6% după monoterapia cu ACO (p=0,006). Nivelul moleculelor de adeziune celulară vasculară tip 1 a scăzut cu 18% după statină + ACO şi cu 10% după ACO singur (p=0,01).
 „Simvastatina a îmbunătăţit aspectele endocrine şi clinice ale PCOS şi a avut efect benefic asupra profilului lipidic şi a markerilor inflamaţiei sistemice”, apare în articolul prezentat de Reuters Health. „Având în vedere că nivelul crescut şi activitatea excesivă a androgenilor sunt trăsături caracteristice ale PCOS, rezultatele studiului prezent deschid noi posibilităţi în ceea ce priveşte folosirea statinelor ca şi o terapie nouă şi eficientă pentru aceatsă maladie”.
 
J Clin Endocrinol Metab. Published online November 14, 2006.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!