Noi recomandări ale OMS privind utilizarea contraceptivelor

on . . Accesări: 3352

Experţii în domeniul planificării familiale de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) din Geneva au ajuns la un consens asupra unor recomandări de utilizare a contraceptivelor, au informat reprezentanţi ai Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie, în cadrul unui seminar având ca temă contracepţia modernă, transmite Rompres.  Experţii au elaborat instrucţiuni noi, clare, pentru femeile care uită să ia pilule combinate, care simplifică regulile existente. Astfel, femeia care uită să ia pilule contraceptive combinate trebuie să ia o pilulă cu hormoni cât mai curând posibil şi apoi să continue să ia câte o pilulă în fiecare zi. Această recomandare de bază se aplică indiferent de numărul de pilule cu hormoni pe care femeia uită să le ia. Doar dacă uită consecutiv trei sau mai multe pilule cu hormoni va fi necesar ca ea să ia măsuri suplimentare de protecţie. Aceste măsuri constau în utilizarea prezervativului sau în evitarea contactelor sexuale până în momentul în care au trecut şapte zile consecutiv în care a luat pilule cu hormoni. O femeie trebuie să ia contraceptive orale combinate (COC) cu hormoni timp de şapte zile consecutiv pentru a preveni cu certitudine ovulaţia.
 Dacă pilulele sunt luate după un orar care implică începerea foliei într-o zi anume a săptămânii , este necesar ca femeia care le foloseşte să arunce pilulele uitate, pentru a menţine orarul de administrare a pilulelor. Această recomandare se referă la contraceptivele orale combinate, care conţin mai mult de 20 de micrograme de estrogen.
 În cazul în care a avut loc un contact sexual neprotejat sau un eşec al metodelor de contracepţie utilizate (de exemplu ruperea prezervativului), se poate apela la contracepţia de urgenţă cu pilule. Pilulele contraceptive de urgenţă (PCU) trebuie luate cât mai repede posibil după contactul sexual neprotejat, dar nu mai târziu de 120 de ore.
 Recomandarea anterioară preciza o limită de maximum 72 de ore. Totuşi, cu cât PCU este luată mai repede (în primele 72 de ore ar fi ideal), cu atât poate ajuta la prevenirea sarcinii.
 Noile instrucţiuni recomandă o doză unică de 1,5 mg levonorgestrel pentru contracepţie de urgenţă, faţă de o tabletă de 0,75 mg, urmată după 12 ore de o a doua tabletă. Se recomandă folosirea PCU numai cu levonorgestrel deoarece ele provoacă mai rar greţuri şi vărsături în comparaţie cu PCU combinate estrogen-levonorgestrel.
 Experţii OMS au accentuat recomandarea de a permite femeii să primească în avans PCU. S-a dovedit că o femeie este mai probabil să folosească PCU după contact sexual neprotejat dacă le are la îndemână. De asemenea, s-a constatat că oferirea PCU în avans nu modifică modul de utilizare a contraceptivelor, nu creşte frecvenţa contactelor sexuale neprotejate şi nici frecvenţa utilizării PCU.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!