Treprostinil administrat inhalator este un adjuvant eficient în HTP

on . . Accesări: 2439

Asocierea de treprostinil administrat pe cale inhalatorie la tratamentul cu bosentan pare să aducă mai multe beneficii pacienţilor care suferă de hipertensiune arterială pulmonară (HTP), relatează cercetătorii de la University of California în numărul de 3 octombrie al revistei Journal of the American College of Cardiology.  „Rezultatele noastre sugerează că treprostinil administrat inhalator este un adjuvant sigur şi eficient al opţiunilor terapeutice pentru această boală severă”, a declarat pentru Reuters Health Dr. Richard N. Channick, conducătorul studiului.
 Dr. Channick şi colegii săi au pornit de la faptul că treprostinil, un derivat de prostaciclină cu acţiune prelungită, administrat sub formă de infuzie subcutanată continuă ameliorează HTP. „Am vrut să evaluăm efectul acestei substanţe în condiţii de administrare inhalatorie intermitentă.”
 În studiu au participat 12 de pacienţi cu HTP simptomatic în ciuda tratamentului cu bosentan. Ei au primit 30 respectiv 45 g treprostinil administrat inhalator cu ajutorul unui nebulizator ultrasonic de patru ori pe zi.
 La cei 11 de subiecţi care au fost reevaluaţi la săptămâna a 12.-a distanţa de mers la 6 minute s-a îmbunătăţit în mod seminificativ cu o oră după inhalare (406 versus 339 m). În plus, chiar şi înaintea administrării a fost măsurată o îmbunătăţire a distanţei de mers cu 49 m peste linia de bază.
 O îmbunătăţire de cel puţin 10% s-a notat la numai un pacient din grupul care a primit 30 g de treprostinil şi la 5 pacienţi care au primit medicamentul în doza mai mare.
 În totalitate a fost găsită o scădere semnificativă de 10 % a presiunii pulmonare medii şi o ameliorare cu 26% a rezistenţei vasculare pulmonare. În afară de acest aspect, clasa funcţională NYHA s-a îmbunătăţit la 9 dintre pacienţi, ajungând de la III la II.
 Cercetările suplimentare se află în curs de efectuare, şi „aşteptăm în continuare rezultatele studiului de fază III ale acestui tratament”, a menţionat Dr. Channick.

J Am Coll Cardiol 2006;48:1433-1437.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!