Contraceptivele orale pot stăpâni hemoragia uterină

on . . Accesări: 2951

O combinaţie de anticoncepţionale orale (ACO) sau Medroxiprogesteron acetatul (MPA) singur poate să reducă sau chiar să întrerupă hemoragia uterină acută, relatează cercetători americani în numărul de octombrie al jurnalului Obstetrics and Gynecology. „Studiul nostru, chiar dacă a fost efectuat pe un grup relativ mic de femei, este primul care suportă folosirea multidozelor de contraceptive orale la aceste paciente şi demonstrează în acelaşi timp că această simplă abordare de obicei poate să prevină internarea în spital şi efectuarea intervenţiei chirurgicale”, a declarat pentru Reuters Health Dr. Malcolm G. Munro, conducătorul cercetătorilor.
 Dr. Munro, de la David Geffen School of Medicine (UCLA, Los Angeles) şi colegii săi au urmărit 40 de paciente care s-au prezentat cu o hemoragie uterină suficient de severă pentru a impune o sancţiune chirurgicală imediată.
 Bolnavele au fost împărţite în două grupuri: primul grup a beneficiat de un tratament cu un ACO monofazic conţinând 1 mg de noretindron plus 35 μg de estradiol iar cel de al doilea grup a primit MPA 20 mg per os. Medicaţia a fost administrată trei ori pe zi. După o săptămâna doza a fost redusă la o singură administrare zilnică, care a fost continuată până la 28 de zile.
 Din cele 33 de paciente reevaluate la zilele 14 şi 28, toate bolnavele din grupul MPA şi 95% a pacientelor din grupul ACO au evitat intervenţia chirurgicală. La un interval mediu de 3 zile de la iniţierea tratamentului hemoragia a fost oprită în 88% la grupul ACO şi în 76% la grupul MPA.
 Pe lângă faptul că a demonstat eficienţa contraceptivelor orale, studiul „a arătat că printr-o metodă la fel de simplă – administrarea unui derivat de progesteron – poate fi evitat într-un mod la fel de eficient aplicărea tehnicilor mult mai invazive şi costisitoare pentru tratamentul acestor paciente”, a explicat Dr. Munro.
 Nu în ultimul rând, o concluzie clară este că „va fi necesară efectuarea unor cercetări ulterioare mult mai extinse în ceea ce priveşte aceste abordări minim invazive sau noninvazive.”
 
Obstet Gynecol 2006;108:924-929.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!