Tratamentul prompt cu statine poate reduce mortalitatea în sindromul coronarian acut

on . . Accesări: 2783

Administrarea unei statine în primele 24 de ore după apariţia unui sindrom coronarian acut cu supradenivelare de segment ST reduce mortalitatea, relatează cercetători olandezi în numărul din august al revistei European Heart Journal.

De accea ei sugerează începerea terapiei cu statine cât mai precoce posibil la aceşti pacienţi, indiferent de nivelul lipidelor. În acelaşi timp, rezultatele lor ne arată că acest beneficiu nu este prezent şi la pacienţii cu sindrom coronarian acut fără supradenivelare de segment ST.

 Dr. Maarten L. Simoons de la Erasmus University Medical Center din Rotterdam şi colegii săi au comparat rezultatele terapeutice la participanţii înrolaţi în studiul European Heart Survey, care au supravieţuit cel puţin 24 de ore. La 1426 dintre aceşti pacienţi a fost administrat un statin în primele 24 de ore după internarea în spital pentru sindromul coronarian acut, iar 6771 nu au beneficiat din start de acest tratament.
 La 7 zile s-a înregistrat o mortalitate de 1,3% la pacienţii cu sindrom coronarian acut fără supradenivelare de segment ST şi de 2,8% la cei cu sindrom coronarian acut însoţit cu segment ST elevat. La 30 de zile rata mortalităţii la grupurile corespunzătoare a fost 3,2% şi 5,1%.
 Echipa condusă de Dr. Simoons a observat că rata riscul ajustat (adjusted hazard ratio) la pacienţii care au primit statine în primele 24 de ore a fost 0,34 comparativ cu subiecţii la care nu s-a administrat acest medicament.
 Cercetătorii recomandă efectuarea unor studii prospective randomizate şi controlate înintea stabilirii unei recomandări terapeutice ferme. Nu în ultimul rând concluzia lor este că terapia cu statine trebuie iniţiată cât mai precoce posibil la pacienţii internaţi cu diagnosticul de sindrom coronarian acut cu supradenivelare de segment ST.
 
Eur Heart J 2006;27:1799-1804.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!