CERA a fost găsit eficient în tratamentul anemiei la pacienţii dializaţi

on . . Accesări: 2888

Rezultatele de la trei studii mari au demonstarat că primul activator continuu al receptorilor de eritropoetină [continuous erythropoietin receptor activator ­– CERA (Mircera, Roche)] administrat lunar sau bilunar poate menţine nivelul hemoglobinei în cazul schimbării regimului terapeutic de la antianemice administrate frecvent. Nathan W. Levin, MD, de la Renal Research Institute din New York a explicat pentru Medscape că menţinerea unui nivel acceptabil de ”hemoglobina joacă un rol important în ameliorarea stării fizice si scade riscul apariţiei complicaţiilor cardiace, dar atingerea unui nivel stabil poate fi o adevărată provocare.”
 Medicamentele folosite în mod curent pentru corectarea anemiei la pacienţii dializaţi includ agenţii stimulatori de eritropoetină (erythropoietin-stimulating agents – ESAs), care acţionează prin stimularea producţiei de hematii. ESAs cu acţiune de scurtă durată sunt epoetin alfa (Epogen, Amgen) şi epoetin beta (NeoRecormon, Roche), care necesită administrare de 3 ori pe săptămână. Darbepoetin alfa (Aranesp, Amgen) este un medicament mai nou, cu acţiune mai lungă, care trebuie administrat o dată la două săptămâni. CERA este primul reprezentant al unei clase noi de medicamnete, cu timp de înjumătăţire şi mai lungă şi cu acţiune diferită la nivelul receptorilor implicaţi în stimularea producţiei de globule roşii.
 În studiile sus menţionate CERA a fost comparat cu cei doi ESA epoetin alfa respectiv beta şi cu darbepoetin alfa. S-a demonstrat, că CERA este la fel de eficientă ca celelate substanţe utilizate până acum pentru meţinerea unui nivel acceptabil de hemoglobină la pacienţii care necesită dializă.
  ”Cel mai mare beneficiu al CERA este administrarea lunară a medicamentului în loc de trei doze pe săptămână”, a subliniat Dr. Levin.
 ”În plus, din cauza administraţiei la intarevale mai mari, probabil vor apare mai puţine fluctuaţii ale nivelului hemoglobinei şi vor fi necesare mai puţine ajustări ale dozelor,” a adăugat Jeffrey S. Berns, MD, de la University of Pennsylvania School of Medicine din Philadelphia. ”Totuşi, acestă ultimă teorie necesită dovezi prin efectuarea unor studii suplementare.”
 
Referinţe: 43rd ERA-EDTA Annual Meeting: Abstracts SO023, SP424, SP425. Presented July 16, 2006.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!