ZOSTAVAX-aprobat pentru prevenirea zonei zoster la persoanele peste 60 de ani

on . . Accesări: 3246

ZOSTAVAX®, noul vaccin al companiei Merck a fost aprobat de FDA pentru a putea fi utilizat la persoanele vârstnice (60 de ani şi peste) în scop preventiv faţă de zona zoster, o boală eruptivă cu apariţie sporadică, determinată de reactivarea infecţiei latente cu virusul varicelo-zosterian, care clinic se manifestă sub forma unei erupţii maculo-veziculoase şi a unor dureri nevralgice intense la nivelul unui sau a mai multor dermatoame. Boala afectează mai ales bătrânii şi persoanele  cu imunitate compromisă. Neuralgia postherpetică, o complicaţie frecventă a bolii, poate persista mai multe luni sau chiar ani de la infecţie.
 Zostavax® este prima şi singura opţiune medicală aprobată pentru prevenirea zonei zoster, această aprobare reprezentând o avansare importantă în domeniul sănătăţii publice a persoanelor peste 60 de ani”, este de părere prof.dr. William Schaffner de la ªcoala Medicală Universitară Vanderbilt, Nashvile.
 Orice persoană care a avut varicelă, adică peste 90% a populaţiei (cel puţin în Statele Unite) este expusă la un oarecare risc pentru herpes zoster,apariţia bolii fiind foarte imprevizibilă. Incidenţa şi severitatea afecţiunii, precum şi frecvenţa şi severitatea complicaţiilor ei cresc odată cu înaintarea în vârstă. Aproximativ 40-50% a cazurilor de zona zoster (circa 1 milion de cazuri în America în fiecare an) apar la vârstnici. O senzaţie neplăcută, dureroasă la nivelul unui membru, pe traiectul unei coaste sau pe o singură parte a feţei este primul simptom al bolii, această durere fiind urmată ulterior de apariţia erupţiei veziculare. Durerea produsă de zona zoster poate varia de la moderată la foarte severă, neuralgia postherpetică fiind descrisă ca o durere cu caracter de tensiune, de arsură, de înţepătură, de strângere, pulsatilă, etc. Pot să apară şi alte complicaţii date de zona zoster, de exemplu formarea de cicatrice după vindecarea leziunilor, pneumonia, pierderea auzului şi tulburările de vedere.
 Zostavax® este important pentru că previne o boală care se asociază de obicei cu durere intensă, spune prof. Dr. Ann Arvin de la Universitatea Stanford, departamentul de imunologie şi microbiologie. Zostavax este unic (faţă de celelalte vaccinuri) fiindcă ajută în prevenirea nu a unei infecţii primare ci a unei reactivări a unui virus care se află deja în organism”.
 Eficacitatea şi siguranţa produsului a fost evaluat în cadrul celui mai larg studiu realizat cu Zostavax, SPS (Shingle Prevention Study) la care au participat 38.546 de persoane, femei şi bărbaţi cu vârsta peste 60 de ani. Studiul randomizat, dublu orb, placebo-controlat a fost realizat de Institutul Naţional de Alergie şi Boli Infecţioase în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate şi compania Merck. S-a observat o reducere cu 51% a riscului dezvoltării zonei zoster de către Zostavax faţă de placebo, pe o perioadă medie de trei ani, rsicul fiind şi mai redus la persoanele de 60-69 de ani faţă de cei mai în vârstă.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!