ZELNORM-eficient în colonul iritabil

on . . Accesări: 5319

Potrivit unor date prezentate la DDW (Digestive Disease Week-2006, desfăşurat între 21-25 mai la Los Angeles) şi date publicităţii de firma Novartis, Zelnorm® (tegaserod maleate), noul produs al companiei s-a dovedit a fi eficient şi de siguranţă în tratamentul pacienţilor cu sindromul colonului iritabil. Studiul, prezentat la DDW, este primul studiu care a reuşit să identifice un potenţial tratament pentru bolnavii care suferă de această condiţie neplăcută, denumită  colon iritabil, caracterizată prin dureri şi discomfort abdominal, balonări, alterarea funcţiei intestinale. Pacienţii afectaţi de acest sindrom sunt clasificaţi în trei grupuri în funcţie de simptomul principal, dominant, care poate fi constipaţia, diareea sau alternanţa între constipaţie şi diaree. Conform unui studiu recent publicat în revista Gastroenterology, mai mult de o treime dintre bolnavi au manifestări mixte, fiind incluşi în grupa IBS-M (Irritable Bowel Syndrome-Mixed). „Aceşti pacienţi ar necesita un tratament eficient”, afirmă prof. dr. William Chey, dierctorul Laboratorului de Fiziologie Gastro-Intestinală de la Universitatea din Michigan. Rezultatele obţinute cu ZELNORM sunt promiţătoare, am observat o ameliorare statistic semnificativă atât la bolnavii cu constipaţie cronică precum şi la cei cu formă mixtă. Mai mult de 50% dintre bolnavii cu formă mixtă au fost mulţumiţi de terapia cu tegaserod”.
 Zelnorm®, un agonist al receptorului serotoninei tip 4 (5HT4), este prima şi singura prescripţie medicală aprobată de FDA pentru tratamentul constipaţiei cronice habituale şi a colonului iritabil cu predominanţa constipaţiei. Medicamentul mimează efectul natural al serotoninei prin activarea receptorilor 5HT4, care normalizează motilitatea gastrointestinală, stimulează secreţiile intestinale şi inhibă sensitivitatea viscerală.
 Studiul randomizat, multicentric, placebo-controlat a inclus 661 de femei cu colon iritabil (337 de femei cu constipaţie şi 324 de paciente cu forma mixtă a sindromului) care au primit Zelnorm 6 mg/zi sau placebo. După patru săptămâni de tratament cu Zelnorm s-au obţinut rezultate mult superioare faţă de placebo. Diareea, cefalea, durerile abdominale şi greţurile au fost efectele adverse cele mai importante. S-au raportat şi câteva cazuri de hipovolemie şi hipotensiune marcată prin deshidratare (prin diaree) asociate cu sincopă. Diareea dată de Zelnorm apare în general imediat după începerea tratamentului şi persistă timp de 2-3 zile. Nu s-au efectuat studii la bolnavii peste vârsta de 65 de ani.
 Zelnorm, comercializat în anumite ţări şi sub denumirea de Zelmac, este aprobat la ora actuală în 56 de ţări pentru tratamentul colonului iritabil asociat cu constipaţie cronică şi a fost administrat până acum la un număr de circa 3 milioane de persoane.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!