SUTENT-a fost aprobat de FDA pentru tratamentul cancerului gastric şi a tumorii renale

on . . Accesări: 4338

Sutent (sunitinib), un inhibitor înalt selectiv al tirozin-kinazei care împiedică „aprovizionarea „ celulelor maligne cu sânge şi elemente nutritive necesare pentru proliferare, a obţinut avizul FDA pentru a fi inclus în tratamentul neoplasmului GIST (gastrointestinal stromal tumors), o formă rară de cancer de stomac, precum şi în tumora renală avansată, a anunţat ieri Steven Galson, directorul Centrului  de Evaluare şi Cercetare a Medicamentelor din cadrul FDA. „Este de prima dată în istoria agenţiei când un nou medicament anticanceros este aprobat în aceeaşi zi pentru două tipuri diferite de cancere”, a afirmat dânsul.
 Conform Societăţii Americane de Cancere, în jur de 32.000 de cazuri noi de cancer renal avansat sunt diagnosticaţi în fiecare an şi în jur de 5.000 de cazuri noi de GIST.
 Sutent a fost aprobat la bolnavii cu GIST cu boală progresivă, neresponsivă la tratamentul cu Gleevac, terapia curentă în acest tip de cancer sau la pacienţii care nu au tolerat medicamentul. Se pare că Sutent prelungeşte timpul necesar pentru celulele tumorale să se replice, s-a observat că intervalul TTP (time-to-tumor progression) la bolnavii care au primit noul medicament a fost de 27 de săptămâni, faţă de doar 6 săptămâni la bolnavii netrataţi.
 Totodată s-a constatat un răspuns pozitiv şi la bolnavii cu carcinom renal în sensul reducerii de către Sutent a dimensiunii cancerului. S-a obţinut o rată de răspuns de 26-37% la pacienţii cu cancer renal cu determinări secundare, care a progrediat după terapia citostatică.
 Cele mai comune efecte adverse date de Sutent sutn de genul diareei, decoloraţia tegumentelor, slăbiciune, creşterea valorilor tensionale, edeme periferice, hemoragii şi alterarea gustului.

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!