CLOPIDOGRELUM-recomandat şi după IMA cu supradenivelare de segment ST

on . . Accesări: 6169

FDA (U.S. Food and Drug Administration) a acceptat propunerea firmelor de medicamente Sanofi-aventis şi Bristol Myers Squibb Company cu privire la reevaluarea indicaţiilor referitoare la agentul antiplachetar Clopidogrel (Plavix®), în vederea includerii acestuia şi în medicaţia de recuperare după infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST (STEMI), o condiţie în care  o arteră este obstruată complet pe un interval de timp suficient de lung ca să producă leziuni la nivelul miocardului. Obstrucţia se produce de obicei datorită unui tromb care se formează în aretere în urma procesului de aterotromboză. Numărul atacurilor de cord de pe glob se ridică anual la circa 10 milioane, numărul persoanelor din Statele Unite care suferă un infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST fiind apreciat la 500.000 pe an.
 Plavix are indicaţie şi este aprobat în tratamentul de lungă durată a bolnavilor cu risc crescut pentru evenimente trombo-embolice. În cadrul studiului CURE pacienţii cu angină insatbilă şi infarct miocardic fără supradenivelare de segment ST (NSTEMI) au fost monitorizaţi timp de un an iar în studiul CAPRIE bolnavi care au suferit un IMA, un accident vascular cerebral ischemic recent sau au suferit de arteriopatii periferice obstructive au fost urmăriţi timp de 3 ani.
 Recomandările pentru includerea clopidogrelului în medicaţia bolnavilor cu STEMI se bazează pe rezultatele a două studii recente, COMMIT/CCS-2 (Clopidogrel and Metoprolol in Myocardial Infarction Study 28), în cursul căruia bolnavii, cărora s-a administrat pe lângă terapia standard şi Plavix, au fost monitorizaţi timp de 28 de zile şi studiul CLARITY-TIMI 28 (CLopidogrel as Adjunctive ReperfusIon TherapY-Thrombolysis in Myocardial Infarction Study 28), amândouă studiile fiind prezentate la Sesiunea ªtiinţifică a Colegiului American de Cardiologie (ACC) în martie 2005, pe urmă publicate în The Lancet şi New England Journal of Medicine.
 STEMI împreună cu angina instabilă şi NSTEMI sunt trei condiţii clasificate în cadrul sindromului coronarian acut (ACS), sindrom care reprezintă o urgenţă medicală majoră frecventă în Statele Unite şi nu numai. Pacienţii care au suferit un STEMI sunt expuşi la un risc crescut de suferi încă un atac de cord sau un AVC ischemic.
 Clopidogrelul, agentul antiplachetar care se ia o dată pe zi, previne agregarea trombocitelor şi formarea de trombi. Din 1997 de când Plavixul a fost aprobat de FDA mai multe milioane de persoane au fost tratate cu acest medicament, eficacitatea şi siguranţa lui fiind susţinute de un număr mare de studii clinice, incluzând peste 100.000 de pacienţi.

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!