ELTROMBOPAG-creşte semnificativ numărul de trombocite

on . . Accesări: 8387

Eltrombopag, un produs al firmei GlaxoSmithKline aflat deocamadată în fază de testare, s-a dovedit a fi eficient în stimularea producţiei de trombocite la bolnavii cu purpură trombocitopenică idiopatică (PTI), o boală hematologică de etiologie necunoscută, marcată prin distrucţia excesivă sau scăderea semnificativă a producţiei de trombocite, uneori asimptomatică, diagnosticul fiind pus cu ocazia unor teste de rutină. Când sunt prezente, simptomele bolii variază de la sângerări la nivelul mucoaselor (gingivoragii, epistaxis, etc), peteşii, sufuziuni sau echimoze spontane până la hemoragii intracraniene severe, de multe ori starea emoţională proastă a pacientului având o influenţă negativă importantă asupra evoluţiei bolii.
 Rezultatele studiului (faza II) obiectivat în evaluarea eficacităţii Eltrombopag, un agonist al receptorului de trombopoetină cu greutate moleculară mică, despre care se crede că ar avea un efect stimulator asupra proliferării şi diferenţierii megacariocitelor (ca un fel de factor de creştere plachetar) au fost prezentate la a 47-a Conferinţă a Societăţii Americane de Hematologie de către James B. Bussel, directorul Centrului de Boli Plachetare din cadrul Spitalului Presbiterian-New York.
 La studiu au participat 104 de pacienţi cu PTI la care tratamentul anterior nu s-a soldat cu succes, având un număr de trombocite sub 30.000/mmc. Aceştia au primit Eltrombopag în doze de 30, 50 sau 75 de mg/zi timp de 6 săptămâni, versus placebo. La 58% a pacienţilor s-a înregistrat un răpuns favorabil, numărul de trombocite crescând la valori de peste 50.000/mmc după primele 15 zile de tratament, cu dozele de 50 şi 75 mg/zi, fără efecte adverse semnificative.
 Astfel Eltrombopag ar putea deveni o alternativă terapeutică mai comodă şi preferabilă terapiilor curente (corticoterapie, substituţie cu masă eritrocitară), în sensul în care poate fi administrat pe cale orală şi nu se asociază cu efecte adverse semnificative.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!