Ordin nr. 1.014 din 3 octombrie 2005

on . . Accesări: 3456

Privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 538/2005 pentru aprobarea Regulamentului achiziţiilor publice organizate în sistemul sanitar. EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 891 din 5 octombrie 2005

Având în vedere prevederile pct. 8 din anexa la Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 320/109/2005 pentru aprobarea Metodologiei de decontare a obligatiilor restante ale unitatilor sanitare cu paturi din reteaua Ministerului Sanatatii catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare, vazand Referatul de aprobare al Serviciului achizitii publice nr. E.N. 1.737/2005, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,

 Ministrul Sănătăţii emite următorul ordin:

 ART. I
 Anexa la Ordinul ministrului sanatatii nr. 538/2005 pentru aprobarea Regulamentului achizitiilor publice organizate in sistemul sanitar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 475 din 6 iunie 2005, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 1. Alineatul (1) al articolului 1 va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 1. - (1) Toate achizitiile publice care se organizeaza de Ministerul Sanatatii, de unitatile sanitare din reteaua Ministerului Sanatatii (indiferent de subordonare), precum si de institutiile publice descentralizate din subordinea Ministerului Sanatatii, pentru orice produse, servicii sau lucrari, vor respecta legislatia achizitiilor publice, precum si dispozitiile prezentului regulament."
 2. Alineatele (2) si (3) ale articolului 1 se abroga.
 3. Litera d) a articolului 4 va avea urmatorul cuprins:
 "d) autoritatea organizatoare/contractanta are dreptul sa reduca numarul de zile prevazut la lit. c), dar nu la mai putin de 10 zile si numai in situatia in care respectarea numarului de zile prevazut la litera respectiva ar cauza prejudicii autoritatii contractante. In acest caz autoritatea contractanta are obligatia de a include in anuntul de participare motivele pentru care recurge la aceasta reducere;".
 4. Prima liniuta de la punctul (i) al literei f) a articolului 4 va avea urmatorul cuprins:
 "- intocmeste DEPO, pe care o supune spre aprobare ministrului sanatatii sau conducatorului institutiei, dupa caz;"
 5. Punctul (ii) al literei f) a articolului 4 va avea urmatorul cuprins:
 "(ii) a doua comisie are atributii de verificare a eligibilitatii inregistrarii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si economico-financiara de catre ofertanti, de deschidere, examinare si evaluare a ofertelor si mostrelor si de stabilire a ofertei castigatoare. Comisia trebuie sa fie compusa din cel putin 3 (trei) membri. Totodata, formuleaza raspunsurile la contestatii.
 Membrii comisiei de evaluare vor semna pe propria raspundere o declaratie de confidentialitate si impartialitate, conform art. 22 din Hotararea Guvernului nr. 461/2001;".
 6. Liniuta a doua de la litera g) a articolului 4 se abroga.
 7. La articolul 4, dupa litera n) se introduce o noua litera, litera o), cu urmatorul cuprins:
 "o) dispozitiile prevazute la lit. i) si j) se aplica solicitantilor de catre autoritatea contractanta/organizatoare numai in cazul licitatiei electronice cu preselectie."
 8. Litera j) a articolului 6 va avea urmatorul cuprins:
 "j) contractul de furnizare se incheie dupa 15 zile de la data comunicarii rezultatului ofertei castigatoare."
 9. Alineatul 4 de la punctul 7 al articolului 13 va avea urmatorul cuprins:
 "Pe langa factura fiscala, furnizorul remite unitatii sanitare cu paturi, odata cu medicamentele, materialele sanitare si reactivii, livrate, si documentele prevazute la lit. b), c) si d). Scadenta facturii este de 180 de zile de la data emiterii facturii pentru medicamente si de 60 de zile de la data receptiei pentru materiale sanitare. Pentru restul produselor achizitionate plata se face conform clauzelor contractuale."
 10. Dupa capitolul VI "Derularea contractelor de furnizare medicamente, materiale sanitare, alte produse si servicii" se introduce un nou capitol, capitolul VI^1 "Monitorizarea atribuirii contractelor de achizitii publice", cu urmatorul cuprins:
 "CAPITOLUL VI^1
 Monitorizarea atribuirii contractelor de achizitii publice
 Art. 14^1. - (1) Unitatile sanitare prevazute la art. 1 au obligatia de a transmite la Ministerul Sanatatii, in termen de 30 de zile de la intocmire, urmatoarele documente:
 a) programul anual al achizitiilor publice, precum si modificarile si completarile acestuia;
 b) formularul AP prevazut la art. 53 din Hotararea Guvernului nr. 461/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
 c) copia contractului de furnizare de produse, servicii si lucrari.
 (2) Serviciul de achizitii publice din cadrul Ministerului Sanatatii, in urma analizei documentelor transmise, va constitui si va actualiza permanent o baza de date care va cuprinde consumul pe fiecare spital, evolutia preturilor, procedurile de achizitie, deficientele privind procedura aplicata si derularea contractelor de furnizare.
 (3) Serviciul de achizitii publice va intocmi rapoarte si sinteze referitoare la functionarea sistemului achizitiilor in sistemul sanitar si initierea, prin sesizare din oficiu, a unor actiuni de control privind modul de atribuire a contractului de achizitie publica de catre o autoritate contractanta."
 ART. II
 Ordinul ministrului sanatatii nr. 414/2005 privind proceduri prealabile de organizare a licitatiilor de catre unitatile sanitare din sistemul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 350 din 25 aprilie 2005, se abroga.
 ART. III
 Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 Ministrul sanatatii,
 Gheorghe Eugen Nicolaescu

 Bucuresti, 3 octombrie 2005.
 Nr. 1.014.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!