Institutul de Oncologie din Cluj oferă tratamente de calitate şi în condiţii de criză

on . . Accesări: 1523

Institutul de Oncologie "Prof. dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca are peste 13.000 de internări anul trecut şi 8.177 de intervenţii chirurgicale, în ciuda faptului că are şi cel mai mic buget pe pacient din ţară pe domeniul oncologic.

De asemenea, la institul clujean au fost efectuate anul trecut peste 28.000 de servicii de chimioterapie şi peste 27.000 de radioterapie, iar un număr de 13.809 persoane au fost depistate cu cancer în urma investigaţiilor medicale, potrivit informaţiilor prezentate, vineri,de către directorul general, dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, într-o conferinţă de presă prilejuită de organizarea Zilei Porţilor Deschise.


El a arătat că "porţile sunt deschise în fiecare zi la unitatea sanitară clujeană pentru miile de pacienţi, dar şi pentru sute de studenţi care se pregătesc pentru profesie la Universitatea de Medicină şi Farmacie".

Suita evenimentelor de vineri s-a deschis cu o transmisiune live din blocul operator în amfiteatrul institutului a unei intervenţii chirurgicale de prostatectomie radicală laparoscopică, efectuate de prof. univ. dr. Jans Rassweiler, şeful departamentului de urologie din cadrul Clinicii SLK din Heilbronn (Germania), căruia UMF "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca i-a conferit, vineri, în cadrul unei ceremonii, titlul de Doctor Honoris Causa.

"De la noi din institut nu pleacă tinerii medici, dimpotrivă, vor să vină tot mai mulţi, pentru că au ce şi de la cine învăţa şi sunt trataţi drept colegi în care ne punem speranţele de viitor", a spus rectorul UMF, prof. univ. dr. Alexandru Irimie.
Medicul coordonator de programe de prevenire şi control cancer din IOCN, dr. Florian Nicula, a subliniat că singurul Registru de Cancer din România este cel al Regiunii de Nord-Vest, dar la Institutul de Oncologie vin pacienţi din toată ţara, iar o analiză la nivel naţional este mai dificil de făcut în aceste condiţii.
"Se poate face performanţă şi în condiţii de criză. La Institutul Oncologic din Cluj-Napoca au fost efectuate tratamente de calitate şi o îngrijire extrem de bună a pacienţilor cu cel mai mic buget pe pacient din ţară, pe domeniul oncologie", a spus dr. Florian Nicula.

Directorul medical al IOCN, conf. univ. dr. Anca Simona Bojan, a evidenţiat că în institut lucrează 738 de cadre medicale, în diverse specialităţi, care se străduiesc să aducă o îmbunătăţire a vieţii pacienţilor, pronosticului şi tratamentului. În 2012, institutul a înregistrat peste 13.000 de internări şi peste 100.000 de consultaţii. De asemenea, cancerul ovarian este forma cea mai des întâlnită la pacienţii care se adresează institutului, urmat de cancerul de sân şi cele digestive. În oncopediatrie, sunt în creştere, cu aproximativ 10% cazurile de tumori cerebrale, de la copii nou născuţi până la cei cu vârsta de 16 ani.

La rândul său, directorul financiar-contabil Anca Meda Burca a arătat că în 2013, bugetul total al institutului a ajuns la suma de 43 de milioane de euro, cu o creştere de 16% faţă de anul precedent.

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca este membru al Asociaţiei Europene a Institutelor de Cancer, dar şi al altor multe organisme internaţionale. În 2014, unitatea clujeană va fi gazda Adunării Generale a Organizaţiilor Institutelor Europene de Cancer.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!