A fost lansat Planul strategic de acţiune împotriva hepatitelor în România

on . . Accesări: 2609

hep b info rsAsociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), împreună cu Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA), a lansat un 'Plan strategic de acţiune împotriva hepatitelor în România', la care şi-au dat concursul şi 25 de medici din România, specializaţi în Gastroenterologie, Hepatologie, Boli Infecţioase şi Boli Interne.

Documentul lansat la Timişoara va fi prezentat de APAH-RO în zilele următoare reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, cu speranţa că va fi găsită deschiderea necesară pentru a pune planul în aplicare.

'Evenimentul a fost anunţat în cadrul celei de-a XXXIII-a ediţii a Congresului Societăţii Române de Gastoenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă (SRGH), care s-a desfăşurat în perioada 12-15 iunie la Timişoara şi care s-a bucurat de prezenţa a peste 800 de medici din ţară şi din străinătate', a declarat luni presei prof. univ. dr. Ioan Sporea, şeful Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

Alături de medicii care şi-au adus aportul la realizarea proiectului, la lansare au participat iniţiatorul/coordonatorul proiectului, Achim Kautz, director pe politici de sănătate în cadrul ELPA, prof. dr. Ioan Sporea, preşedinte SRGH, prof. dr. Oliviu Pascu, preşedintele comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, şi Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Specialiştii subliniază faptul că în comparaţie cu alte state membre UE, România are cea mai mare prevalenţă a hepatitelor B şi C, numărul românilor infectaţi cu hepatită cronică fiind de aproximativ două milioane. Dintre aceştia, 85% nu ştiu că poartă acest virus.

Medicii estimează că în următorii ani în România va exista cel mai mare număr de bolnavi cu hepatită virală în faza cronică, ciroză şi cancer la ficat; aproximativ 100.000 de români ar putea muri din cauzele menţionate, doar în următorii 5-10 ani.

Pentru a preveni această situaţie, există o soluţie atât pentru România, cât şi pentru UE, fiind primul proiect la nivel global care are la bază un plan de acţiune strategic, cu acţiuni concrete.

Acest proiect prezintă trei mari avantaje principale pentru România: este uşor de implementat, eficient din punctul de vedere al costurilor, având în vedere că se pot economisi anual până la 150 de milioane de euro şi poate transforma România într-un exemplu de bune practici, pentru celelalte state ale lumii.

'Nu sunt necesare noi investiţii, ci doar folosirea în mod eficient a fondurilor existente', a declarat reprezentantul ELPA, Achim Kautz.

Evaluarea de faţă include patru domenii principale: prevenire, depistare, tratament şi monitorizare.

'Lupta cu hepatita era făcută până acum prin medicii implicaţi în patologiile hepatice şi companiile de medicamente care existau în branşă. Acum, există o forţă, prin asociaţiile pacienţilor, care suferă cel mai tare de pe urma acestor boli. Probabil că putem obţine un suport financiar de la companii farmaceutice. Însă, statul român trebuie să-şi protejeze cetăţenii', a opinat prof. Ioan Sporea.

El a remarcat faptul că atunci când vorbim de un procent de 9-10% de oameni infectaţi, statul ar trebui să aibă şi o strategie pentru a scădea acest procent şi să aloce resurse pentru o oarecare prioritate.

Oliviu Pascu a punctat importanţa ca aceia care sunt infectaţi cu virusuri hepatice să conştientizeze acest fapt ce le-ar spori şansele de vindecare. Altfel, mulţi vor ajunge în stadii avansate ale bolii, precum ciroza şi cancerul hepatic, când posibilităţile terapeutice sunt mult reduse.

'Pe de altă parte, putem vorbi şi despre cei aproximativ 40.000 de pacienţi cu hepatită C, care au făcut terapie până acum. Conform statisticilor, aproape 20.000 s-au vindecat, în timp ce în cazul altor aproximativ 20.000 s-a înregistrat un eşec terapeutic şi la care boala evoluează', a afirmat preşedintele comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, Oliviu Pascu.

La ora actuală, continuă Pascu, şi în cazul acestora din urmă se poate vorbi de o a doua şansă, întrucât firmele producătoare de medicamente au găsit mijloace cu care pacienţii pot fi retrataţi, obţinându-se rezultate bune.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!