Interviu cu Raed Arafat: Este necesar un plan pe termen lung în domeniul radioterapiei

on . . Accesări: 2295

08 Arafat CP 70520313bf rsSecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre proiectele în domeniul urgenţei, dar şi despre tratamentul prin radioterapie în cazul pacienţilor cu cancer.

El precizează că sunt o serie de aparate a căror sursă nucleară s-a terminat şi trebuie înlocuite, dar, în acelaşi timp, s-au făcut investiţii în domeniu la Iaşi, la Oradea care permit creşterea capacităţii de lucru. Dr. Raed Arafat s-a referit totodată la legea malpraxisului, anunţând modificări semnificative în acest domeniu.

AGERPRES: Ce proiecte de viitor există pentru radioterapie?


Dr Raed Arafat: Trebuie să facem un plan pe termen lung în acest domeniu. Acum suntem în discuţii cu Banca Mondială pentru un program de dotare pe imagistică şi pe radioterapie. Când se va finaliza programul, dacă rămâne în forma asta, sperăm să putem investi într-un număr important de aparate de radioterapie. Vom înlocui aparate şi, mai mult de atât, vom dota suplimentar unele centre cum este de pildă centrul de la Oradea. Acest centru este un exemplu bun, are un aparat de radioterapie şi absoarbe, o parte din pacienţii care, altădată, ar fi mers la Cluj. Astfel de modele, centre mici care sunt în jurul institutelor, permit să crească capacitatea pentru radioterapie.

AGERPRES: Care este stadiul achiziţiilor centralizate?


Dr Raed Arafat: În prezent s-au finalizat specificaţiile tehnice pentru o mare parte din materialele, dispozitivele medicale şi medicamentele care intră în aceste achiziţii. Urmează să începem procedura de postare pe site. Acum fiecare unitate sanitară ne comunică cantităţile necesare, în baza cărora se vor finaliza caietele de sarcini şi se vor pune pe site, pentru începerea procedurii.

AGERPRES: Ce se va întâmpla cu programul pentru terapie intensivă? Dar cu celelalte programe noi?


Dr Raed Arafat: În cazul programului pentru terapie, care este unul nou, suntem în ultima fază de stabilire a modului de decontare şi apoi va începe implementarea. Este un program mult mai amplu. Programul de infarct a început de doi ani şi jumătate şi acum continuă. Are finanţare anul acesta pentru un număr de aproximativ 4.000 - 4.400 de cazuri, mai ales după datele pozitive obţinute. Mai avem încă două programe noi, respectiv de accidente vasculare cerebrale, care va fi introdus experimental în vreo opt spitale, şi programul de traumă. Între spitalele care sunt implicate în programul de accidente vasculare se află Spitalul Universitar din Bucureşti, Spitalele Oradea, Târgu Mureş, Timişoara, Spitalul de neurologie-neurochirurgie din Iaşi. După evaluarea rezultatelor din aceste centre-pilot, anul viitor va fi extins.

Revolutie in terapia cancerului!

AGERPRES: Care ar fi noutăţile strict pe domeniul de urgenţă?


Dr Raed Arafat: Avem în discuţie continuarea dotării cu ambulanţe a serviciilor de specialitate. Într-o săptămână-două maximum, va fi dotată cu elicopter baza aeriană SMURD Constanţa, care va deservi zona respectivă şi zona Deltei. Până la sfârşitul anului, vor veni ultimele două elicoptere comandate de Ministerul Sănătăţii şi urmează să fie înfiinţate încă două puncte în regiunea nord-vest şi în regiunea Moldova, cel mai probabil la Galaţi, astfel că vom avea opt baze aeriene de salvare. Tot pentru asistenţa medicală de urgenţă va intra şi avionul sanitar, cumpărat din fondurile direcţionate din 2%. Piloţii au finalizat pregătirea de trecere pe avion, el va fi operat de Ministerul Afacerilor Interne. Avionul va deservi nu numai urgenţele, ci şi eventualele transferuri ale echipelor pentru transplant. 

Nicolae Moga a anunţat inaugurarea SMURD în Constanţa!


În altă ordine de idei, continuăm comasarea dispeceratelor serviciilor de ambulanţă cu cele de la ISU, acum avem deja 22 de dispecerate comasate şi, până la sfârşitul anului, singurul dispecerat care cred că va rămâne necomasat va fi cel din Bucureşti, din lipsă de spaţiu.


Suntem în discuţii, şi analizăm problema regionalizării serviciilor de ambulanţă, adică în loc să avem 41 de servicii de ambulanţă în ţară, le comasăm pe linie administrativă, logistică, iar pe linie operaţională rămân la nivel judeţean. Este în plan pentru acest an.


Trebuie să spunem că Unităţile de Primiri Urgenţe nu mai primesc fonduri pentru utilităţi de la bugetul de stat. Decizia a fost luată la sfârşitul anului trecut, după ce mai multe spitale au cheltuit din bugetul acestor unităţi pentru cheltuieli generale. Având în vedere că unităţile de primiri urgenţe nu sunt unităţi externe spitalului, ele fac parte din spital, am considerat că fondurile date de bugetul de stat trebuie să fie îndreptate spre partea de salarizare, medicamente, materiale sanitare şi analize pentru pacienţi, iar responsabilitatea utilităţilor să fie şi pentru aceste unităţi de primiri urgenţe aşa cum este pentru toate secţiile spitalelor. Statul subvenţionează în plus activitatea unităţilor de primiri urgenţe, pentru că spitalele nu aveau bani pentru aceste secţii pentru materiale sanitare şi medicamente.

AGERPRES: Aveţi în vedere măsuri suplimentare pentru sezonul estival pe litoral?


Dr Raed Arafat: Colegii se pregătesc pentru sezonul estival. În plus, o să fie elicopterul care va avea cu siguranţă un impact pentru asistenţa de urgenţă în zonă. Dacă este nevoie de orice sprijin pentru urgenţe, detaşare de echipaje în colaborare şi cu Ministerul de Interne, pe partea SMURD, ambulanţă, la solicitarea celor de la Constanţa, îl vom acorda. La Constanţa este punct de coordonare a SMURD-ului.

AGERPRES: Lucraţi la legea malpraxisului, în ce stadiu se află?


Dr Raed Arafat: Lucrăm la forma finală a acestei legi, pentru a intra în dezbatere publică. Se are în vedere reducerea cazurilor rezolvate în tribunal printr-o mediere anterioară şi, în acelaşi timp, a nemulţumirilor populaţiei. Încercăm să limităm birocraţia şi să uşurăm rezolvarea cazului. Actul normativ aduce anumite schimbări în parcursul circuitului. Se are în vedere obţinerea răspunsului pentru reclamant într-o perioadă foarte scurtă şi, numai dacă nu este mulţumit de mediere, să ajungă în instanţă. Asigurările trebuie să plătească despăgubirile, unde este cazul, chiar înainte de a se ajunge în instanţă. Modificările legii malpraxisului vor fi semnificative, pentru a face mecanismul să funcţioneze. Noi avem acum o lege, din păcate, nu este aplicabilă la momentul actual în totalitate pentru a rezolva problema malpraxisului cum se rezolvă în alte ţări.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!