Cseke Attila: MS elaborează în această toamnă preluarea CNAS

on . . Accesări: 3023

cnas.jpgMinisterul Sănătăţii (MS) va termina de elaborat în această toamnă propunerile legislative de trecere a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) în subordinea MS şi de reducere a excepţiilor de la plata contribuţiilor la bugetul pentru sănătate, a declarat, marţi, pentru Agerpres, ministrul Cseke Attila. El a subliniat că subiectul trecerii CNAS din subordinea Guvernului direct în coordonarea MS a fost discutat în cadrul coaliţiei de guvernare, însă a evitat să dea un termen până la care pachetul de măsuri va intra în Executiv pentru aprobare.

'Este necesară o discuţie aprofundată, pentru că este bine ca înfăptuirea politicii sanitare în România să fie într-o singură mână, sub o singură autoritate şi este oarecum nefericit ca ministerul să răspundă pentru ce se întâmplă în sistemul sanitar, dar marea parte a resurselor, 82% din resursele bugetului sanitar, să fie administrat de Casă (...). Am mai discutat, dar noi pregătim un pachet de măsuri legislative, în care una dintre măsuri va fi această trecere şi în momentul în care le-am cristalizat, vom putea face această trecere. Nu v-aş da un termen, pentru că depinde de celelalte măsuri, ele sunt importante. În această toamnă trebuie cristalizate', a afirmat Cseke.
El a subliniat că aceste măsuri trebuie elaborate în această toamnă în vederea proiectării bugetului pe anul viitor.

Referitor la exceptările de la plata asigurărilor de sănătate, ministrul a argumentat că în prezent sunt mult mai puţini contribuabili decât beneficiari care nu plătesc aceste contribuţii.
'Mai e problema care se referă la numărul foarte mare a al categoriilor de exceptaţi de la plata asigurărilor de sănătate, unde suntem în analiză să vedem cum putem să o reglementăm. Nu cred că este oportun să umblăm la nivelul contribuţiei, dar categoriile de exceptaţi sunt cam multe, sunt aproximativ 11 milioane de exceptaţi, iar plătitori sunt vreo şapte milioane şi atunci resursele financiare ale sistemului sunt limitate', a subliniat Cseke Attila.

De asemenea, pachetul legislativ pregătit de Ministerul Sănătăţii urmează să cuprindă şi reglementări privind medicii care desfăşoară în paralel activităţi în mediul public şi privat.
'Mai avem problema exercitării funcţiei de medic în privat şi public, unde nu avem o reglementare clară, care să ne spună în ce limite e permisă această dublă activitate', a precizat ministrul.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!