A fost modificat programul naţional de vaccinare

on . . Accesări: 8059

anthraxvaccine.jpgMinisterul Sănătăţii (MS) a elaborat un nou calendar de vaccinare, după mai mult de un deceniu fără schimbări în domeniu, calendar care va fi valabil din 1 decembrie 2008 şi va include, pentru prima dată, imunizarea împotriva cancerului de col uterin a fetiţelor de nouă ani şi vaccinarea gratuită a adulţilor împotriva difteriei şi a tetanosului. Preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinologie din Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat că noul program prevede înlocuirea variantei orale a vaccinului antipolio cu un produs injectabil, la recomandarea Organizatiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi includerea vaccinului împotriva cancerului de col uterin.

O altă noutate o reprezintă întărirea rezistenţei faţă de tetanos şi difterie şi vaccinarea adulţilor în rapel din 10 in 10 ani. În viitor se doreşte introducerea de noi vaccinuri la copiii sub sa­se luni, rotavirusul, pneumococ, hemofilus.

Potrivit noului calendar, în primele 24 de ore de la naştere copiii primesc prima doza de vaccin împotriva hepatitei B, apoi în perioada 4-7 zile sunt vaccinaţi pentru profilaxia specifică a tuberculozei (BCG).
La două luni, copiii primesc simultan vaccinul diftero-tetanic-pertussis acelular (DTPa), vaccin polio inactivat (VPI) şi a două doză de vaccin hepatitic B (HepB), iar la patru luni o nouă doză DTPa - VPI-simultan.
Calendarul prevede ca la şase luni bebeluşii să primească simultan vaccinul DTPa - VPI şi ultima doză HepB, iar la un an DTPa - VPI şi vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (RRO). La patru ani este ad­ministrată o altă doză DTPa, iar la şapte ani RRO, în campanii şcolare.
La nouă ani va fi administrat vaccinul împotriva cancerului de col uterin, la 14 ani (în clasa a VIII-a) vaccinul diftero-tetanic pentru adulţi (dT).
La 24 de ani şi, ulterior, din zece în zece ani, se va face vaccin dT.
    
Þările europene au în plus două-trei vaccinuri, respectiv anti haemophylus influenzae, pneumonia pneumococica si meningococica si rotavirus.
Vaccinul împotriva meningitei la bebeluşi este folosit în pro­gramul de imunizări din Austria, Belgia, Franţa şi Germania. În România, pentru că nu face parte din programul de imunizări, costă 82 lei.
Vaccinul împotriva pneumo­coccului (pneumonia pneu­mococică) este inclus în program în Austria şi Belgia, iar în România costă 280 lei.
Vaccinul împotriva meningococului (pneumonia meningococică) este utilizat în cadrul programului de imunizare în Austria, Belgia, Franţa, în Romania costă 75 de lei.
Vaccinul împotriva cancerului de col uterin este deja utilizat prin programe naţionale de imunizări în Elveţia, Austria, Franţa, Germania, Luxemburg, Spania, Suedia, preţul produsului fiind în România de 1.300 lei.
De asemenea, rotavirus - gastroenterolocolita este folosit în Austria, în România vaccinul costând 295 de lei.  

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!