A fost clonată gena care controlează forma legumelor şi fructelor

on . . Accesări: 4711

fructe.jpgOameni de ştiinţă americani au reuşit să cloneze o genă care controlează forma roşiilor, descoperire ce va permite înţelegerea mai bună a diferenţelor morfologice la legume şi fructe. Această genă denumită SUN are un rol determinant în obţinerea formei alungite a diferitelor varietăţi de tomate, a explicat Esther van der Knaap, profesor de horticultură la Universitatea de Stat din Ohio, coordonatorul acestui studiu publicat în revista Science.

Dintre toate legumele, roşiile au formele şi dimensiunile cele mai variate. La origine tomatele aveau dimensiuni mici si erau rotunde dar apoi au evoluat spre varietatea de dimensiuni şi forme cultivate în prezent. ''Tomatele reprezintă primul model de studiu în noul domeniu de cercetare a morfologiei fructelor şi legumelor'', a precizat prof. Esther van der Knaap. ''Ne dorim să înţelegem ce tipuri de gene sunt responsabile de creşterea în dimensiuni a tomatelor şi de variaţiile apărute între diversele tipuri de roşii cultivate'', a mai explicat ea adăugând că odată ce aceste gene vor fi cunoscute, va putea fi explicat procesul de evoluţie al tomatelor.

Conform expertei în horticultură, după identificarea acestor gene va fi posibilă şi o înţelegere mai profundă a mecanismului genetic care controlează morfologia şi în cazul altor legume şi fructe cultivate.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!