Adăugarea L-argininei la tratamentul insuficienţei cardiace creşte toleranţa la efort

on . . Accesări: 6247

Conform unui studiu publicat în luna curentă în International Journal of Sports Medicine, un supliment de L-arginină pe o perioadă de 6 săptămâni poate îmbunătăţi condiţia fizică a pacienţilor cu insuficienţă cardiacă prin creşterea rezistenţei la exerciţii fizice. ”Oxidul nitric (NO) joacă un rol fundamental la nivelul sistemului cardiovascular atât în repaus, cât şi în timpul exerciţiilor prin modularea tonusului vascular, a tensiunii arteriale şi a balanţei neurohormonale,” au declarat pentru Reuters Helath Dr. Stephane Doutreleau şi colegii săi de la Institut de Physiologie din Strasbourg, France. ”Disfuncţia căii 'L-arginină-NO' la pacienţii cu insuficienţă cardiacă reduce circulaţia sanguină periferică în timp de repaus şi de exerciţii, ceea ce explică parţial limitarea capacităţii de efort la aceşti bolnavi.”
  Cercetătorii au examinat beneficiile potenţiale ale terapiei adjuvante cu L-arginină asupra capacităţii de efort la 10 pacienţi cu insuficienţă cardiacă stabilă. Toţi au beneficiat de tratament cu inhibitori ECA , diuretice, şi/sau digitală, dar nici unul nu a primit betablocanţi sau nitraţi. S-a efectuat un test de efort identic înainte şi după cura de 6 săptămâni de L-arginină (primit de 6 pacienţi) şi la grupul control (4 persoane).

  Pacienţii care au primit L-arginină aveau o frecvenţă cardiacă medie semnificativ mai mică în timpul exerciţiului (-8.2 bătăi/min; p = 0.0038) şi în timpul de revenire postefort (-6.7 bătăi/min; p < 0.001). Nu s-a înregistrat nici o modificare semnificativă a tensiunii arteriale sau a parametrilor respiratori.
 ”De-a lungul exerciţiului concentraţia plasmatică a lactatului a crescut semnificativ şi înainte şi după suplimentarea de L-arginină”, a relatat echipa Doctorului Doutreleau. "Nu în ultimul rând, L-arginina a diminuat în mod semnificativ creşterea concentraţiei plasmatice a lactatului indus de efort (-19.6%, p = 0.02)."
 În opinia cercetătorilor adăugarea L-argininei ca şi adjuvant la terapia insuficienţei cardiace poate îmbunătăţi condiţia fizică a pacienţilor care suferă de această boală.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!