Compania farmaceutică Servier, amendată de CE pentru impunerea unui medicament pentru scăderea tensiunii arteriale

on . . Accesări: 2182

 

 

 

Comisarul european pentru concurenţă Joaquín Almunia a anunţat că s-a hotărât impunerea unei amenzi în valoare totală de 427,7 milioane de euro companiei farmaceutice franceze Servier pentru că a avut o strategie prin care a împiedicat pătrunderea pe piaţă a produselor generice, în scopul de a favoriza propriul medicament destinat controlului tensiunii arteriale.

"Începând din 2001, Servier a exercitat presiuni sporite şi dreptul de utilitare a moleculei pentru medicament a expirat, şi, astfel, în mod normal, se puteau folosi produsele generice.

Dar Servier a făcut uz de produse secundare şi a dat dovadă de comportament de monopol. Comisia a impus această amendă, ţinând cont de gravitatea şi de durata încălcării de angajamente competitive", a explicat comisarul Alumunia, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Comisiei Europene.

El a arătat că strategia implementată de Servier, printr-o achiziţie de tehnologie şi aranjamente cu brevete cu rivalii generici, a exclus concurenţii şi a întârziat intrarea pe piaţă de medicamente generice mai ieftine în detrimentul bugetelor publice şi a pacienţilor cu încălcarea normelor antitrust ale UE. 

"Astfel de practici sunt în detrimentul direct al pacienţilor, sistemelor naţionale de sănătate şi contribuabililor. Companiile farmaceutice trebuie să-şi concentreze eforturile în privinţa inovării şi concurenţei, mai degrabă, decât asupra încercării de a extrage chiriile suplimentare de la pacienţi. Perindopril, medicament de control al tensiunii arteriale, a fost folosit pentru a fi cel mai bine vândut produs al companiei Servier", a spus Alumunia.

Pe de altă parte, comisarul european a anunţat că este în desfăşurare o anchetă privind situaţia porturilor din Olanda. "Am cerut autorităţilor din Olanda să-şi revizuiască legislaţia în conformitate cu procedurile subvenţiilor în vigoare. Am deschis această anchetă. Cerem în egală măsură o informare privind anumite porturi care se află în situaţii de concurenţă mai mult sau mai puţin directă cu Rotterdam, am cerut informaţii din partea Franţei şi Belgiei pentru porturile Le Havre şi Anvers. La fel şi în Germania avem Hamburg şi alte porturi în partea de nord", a spus comisarul european pentru concurenţă.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!