Alba: Femeile diagnosticate cu cancer ginecologic pot fi operate mai nou şi la spitalul din Alba Iulia

on . . Accesări: 2645

 

 

 

Pacientele din Alba diagnosticate cu cancer de sân, ovarian sau de uter pot fi operate şi tratate şi la spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, fără să trebuiască să se ducă la alte centre din ţară, cum se întâmpla până de curând.

De altfel, spitalul din Alba Iulia este singurul din judeţ unde pot fi realizate astfel de intervenţii.

 

Potrivit medicului Cristian Ţibea, care are o supraspecializare obţinută în Germania în intervenţii chirurgicale laparoscopice şi ginecologie oncologică, peste 20 de paciente diagnosticate cu cancer ginecologic au fost operate în Secţia de obstetrică şi ginecologie a spitalului din Alba Iulia în ultimele luni.

'Practic, la acest moment, în Alba Iulia se abordează întreaga sferă a patologiei ginecologice. Pot fi realizate şi operaţii laparoscopice cu grad înalt de dificultate, cum sunt, de exemplu, histerectomiile totale sau abordul spaţiului retroperitoneal. De asemenea, poate fi operat cancerul de sân', a declarat medicul ginecolog Cristian Ţibea, conform unui material postat miercuri pe site-ul SJU.

medicul a menţionat importanţa diagnosticării pentru reuşita tratamentului, spitalul primind anul trecut, prin campania Avon, un ecograf performant care poate determina cu precizie tumorile maligne la nivelul sânului. 

Acest ecograf oferă posibilitatea de a se face investigaţii mai complexe şi mai precise, aparatul având integrat programul de elastografie, care permite diagnosticul diferenţial malign - benign, prin măsurarea gradului de 'duritate' a tumorii pe o scală gri şi color.

'Acestea ne pot ajuta în obţinerea unui diagnostic cât mai precis şi a evita alte investigaţii invazive, cum sunt, de exemplu, biopsiile', a explicat directorul medical al spitalului, Dan Crainic.

După realizarea operaţiei de extirpare a tumorii maligne, pacientele pot beneficia de un tratament individualizat tot în spitalul din Alba Iulia, în secţia de oncologie, unde pot urma hormonoterapie, chimioterapie şi/sau terapie biologică.

Pacientele aflate într-un stadiu mai avansat de boală pot beneficia de radioterapie în unităţile sanitare cu care SJU Alba Iulia a stabilit protocoale de colaborare. Conducerea SJU Alba Iulia intenţionează să creeze un centru de radioterapie cu fonduri europene. 'Este vorba despre un proiect ambiţios care ar ajuta şi mai mult pacienţii cu cancer din judeţul Alba, care, la acest moment, sunt nevoiţi să urmeze această terapie în alte centre din ţară', a menţionat Dan Crainic.

Şi Laboratorul de anatomie patologică a fost dotat, anul trecut, cu aparatură şi reactivi de ultima generaţie, permiţând astfel efectuarea tuturor analizelor necesare diagnosticului şi tratamentului cancerelor ginecologice.

'Cu noua aparatură se pot realiza investigaţii imunohistochimice şi, de asemenea, examen extemporaneu. Acesta din urmă presupune confirmarea intraoperator a unui diagnostic. Mai exact, dacă medicul care operează un organ bolnav are suspiciuni de cancer poate trimite o mostră, care e analizată în timp real, cu pacientul pe masa de operaţie. După aflarea diagnosticului, acesta poate decide să elimine mai mult ţesut bolnav', a precizat medicul primar anatomopatolog Liliana Hăprian. 

Anul trecut, la spitalul din Alba Iulia au fost efectuate investiţii de aproape şase milioane de lei, întreaga sumă fiind alocată de Consiliul Judeţean. Anul acesta, suma de care va beneficia spitalul pentru investiţii, din partea CJ, este de peste 3,6 milioane de lei, la care se adaugă fonduri europene.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!