Despre efectele benefice ale ciocolatei...

on . . Accesări: 5148

Conform ultimelor studii, presupusele binefaceri ale tabletelor de ciocolată au fost exagerate. Cacaoa brută este aceea care conţine substanţe benefice, iar producătorii de ciocolată caută, acum, o cale de a le menţine şi chiar spori, notează Janet Raloff în articolul său apărut într-o ediţie recentă a revistei americane Science News şi preluat de ultimul număr al săptămânalului francez Courrier International Publicaţia americană propune cu regularitate în paginile ei şi la rubrica "Food for thought" a site-ului său pe Internet (www.sciencenews.org), articole şi dosare consacrate alimentaţiei. Revista se ocupă de numeroase domenii - de la regimul dietetic ideal şi până la impactul alimentaţiei asupra creierului nostru - şi îşi face o datorie de onoare din a denunţa anumite idei preconcepute.
 Deşi ciocolata îngraşă, de aproape un deceniu este cunoscut şi faptul că, potrivit unei serii întregi de studii, ea ar avea, pe de altă parte, şi efecte benefice.
  Flavonoidele, nişte antioxidanţi care se presupune că se găsesc din abundenţă în ciocolata neagră, reduc tensiunea sanguină şi previn - poate - formarea cheagurilor. La Simpozionul privind cacaoa organizat la începutul lunii februarie de Academia Naţională de ªtiinţe din Washington, mai mulţi cercetători şi-au prezentat ultimele descoperiri în privinţa efectelor biologice ale ciocolatei.
Studiile lor se referă la flavonoidele specifice din ciocolată, cum ar fi de exemplu epicatehina, benefică pentru sistemul cardiovascular. Aceste flavonoide sunt prezente şi în alte alimente, îndeosebi în ceai şi în mere. Or, pentru ciocolată, din păcate, în majoritatea produselor comerciale - chiar şi în unele sortimente de ciocolată neagră -, aceste substanţe chimice naturale nu se găsesc decât în cantităţi scăzute. La Simpozionul privind cacaoa, cercetătorii au pus în discuţie un mit ce supravieţuieşte cu greu, observă chimistul Harold H. Schmitz, director ştiinţific în cadrul Mars, cel mai mare fabricant mondial de ciocolată. Această idee greşită constă în a crede că putem obţine constituenţi benefici din cacao înghiţind practic orice ciocolată neagră din comerţ.
 Primele lucrări ale oamenilor de ştiinţă care lucrează la firmele producătoare de ciocolată au contribuit la răspândirea acestui mit, admite Schmitz. Cu toate acestea, dacă este să dăm crezare unor cercetători, fabricanţii de ciocolată şi-ar putea revizui reţetele pentru a menţine - şi chiar a creşte - concentraţiile acestor preţioase flavonoide. Hagen Schroeter şi Christian Heiss, cercetători în cadrul Universităţii statului California, au făcut echipă cu Norman K. Hollenberg, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard, Schmitz şi alţi cercetători, pentru a determina efectele epicatehinei din cacao. La simpozionul sus-menţionat, Hollenberg a declarat că a descoperit că acest flavonol şi produsele sale de descompunere măresc producţia de oxid nitric (NO). În organism, oxidul nitric dilată vasele sanguine şi favorizează circulaţia sângelui.

 


Cacaoa proaspătă determină scăderea tensiunii arteriale


Hollenberg a trecut în revistă date pe care le-a adunat de la două populaţii apropiate genetic de indienii kuna (unul dintre cele şapte triburi de indieni din Panama), renumiţi pentru consumul lor de cacao. Unul dintre grupurile de kuna locuieşte în Insulele San Blas, în largul Panama. Celălalt este compus din migranţi stabiliţi chiar în Panama. La încheierea unui studiu mai vechi, Hollenberg stabilise că insularii kuna prezentau o tensiune sanguină cu mult mai mică faţă de cea a rudelor lor de pe ţinutul continental. Or, insularii beau - în medie - cinci ceşti de ciocolată pe zi, în timp ce cei de pe continent consumau mai puţin de patru ceşti pe săptămână. Schmitz notează că ambele populaţii beau tipuri de cacao diferite. În mod tradiţional, kuna din insule iau boabele de cacao proaspăt recoltate şi le usucă la soare. Apoi, macină boabele, pentru a le folosi la prepararea unor mâncăruri şi băuturi. "Este imposibil să consumi o cacao mai proaspătă", spune Schmitz.
 Astăzi, în schimb, kuna de pe meleagurile continentale au tendinţa de a bea ciocolate din comerţ, care nu conţin decât foarte puţini flavonoli, la fel ca majoritatea produselor fabricate în Statele Unite ale Americii. În continuarea acestor lucrări, unele teste efectuate au atestat concentraţii urinare ale reziduurilor de flavonoli de şase ori mai mari la insulari comparativ cu continentalii. Hollenberg susţine că unele efecte benefice pe termen lung puteau fi atribuite consumului de ciocolată al insularilor: rata mortalităţii lor din cauza unor boli cardiace este mai mică cu 8 % faţă de cea a kuna din ţinuturile continentale; de asemenea, aceştia din urmă mor cu 84 % mai mult din cauza unor cancere. Hollenberg conchide că datele epidemiologice referitoare la kuna, deşi preliminare, "atestă faptul că un regim bogat în flavonoli poate contribui la reducerea considerabilă a celor două mari cauze de mortalitate prin boală".
 Schmitz recunoaşte că "Mars, ca oricare alt fabricant de ciocolată, are tendinţa de a utiliza o cacao tratată industrial". În consecinţă, majoritatea produselor sale nu conţin flavonoli. Aceasta fiind situaţia, Scmitz apreciază că numeroase chestiuni rămân fără răspuns. Pentru a şti mai mult, ar trebui efectuate, timp de mai mulţi ani, teste asupra unor consumatori de produse bogate în flavonoli. El admite, însă, că asemenea studii ar reprezenta costuri prea mari pentru un fabricant de dulciuri. Totuşi, speră că aceste noi rezultate vor incita Institutele Naţionale de Sănătate - un astfel de complex de cercetare biomedicală are sediul la Bethesda, în apropierea Washingtonului, ori un alt organism de finanţare să efectueze astfel de teste clinice.
 Între timp, lucrând la sinteza flavonolilor, firma Mars a pus la punct câţiva compuşi cu totul noi, ce s-ar putea dovedi mai eficienţi decât epicatehina. Deşi aceste substanţe "nu au nici o aplicaţie pentru noi (fabricanţii de dulciuri), ele ar putea interesa laboratoarele farmaceutice", a declarat Schmitz. El a adăugat că, "dacă efectele lor sunt cu adevărat spectaculoase, noi am putea, într-o bună zi, ceda drepturile de exploatare" unor societăţi ce produc medicamente împotriva bolilor cardiovasculare.(Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!