Actaea spicata  remediu util pentru afectări ale articulaţiilor mici

on . . Accesări: 10288

Din familia Ranunculaceae, o familie de plante importantă, ce a dat multe remedii homeopatice (amintim numai Aconit, Helleborus, Pulsatilla, Cimicifuga racemosa şi Staphysagria, ca fiind cele mai importante) există şi remedii mici, mai puţin folosite, dar cu indicaţii fizice bine definite. Aşa este planta numită Actaea spicata, cunoscută pentru o indicaţie clinică specifică: tumefieri, dureri, cu sau fără deformări
  ale articulaţiilor mici ale degetelor şi încheieturii mâinii. Pot apare şi afectări la nivelul articulaţiilor degetelor de la picioare şi uneori şi la nivelul gleznei. Materia Medica de Boericke indică remediul în special în reumatism sau gută care afectează aceste articulaţii mici. Durerile se accentuează la cele mai mici mişcări, aşa încât persoana afectată tinde să ţină nemişcate degetele sau articulaţiile afectate. De asemenea, atingerea şi presiunea accentuează durerea. Uneori există şi amorţeli, răceală sau chiar modificarea de culoare a articulaţiilor sau degetelor afectate. Actaea spicata poate fi indicată şi pentru artrită deformantă la nivelul articulaţiilor degetelor, dacă prezintă modalităţile mai sus descrise.
Indiferent de constituţia sau de reacţia mentală a subiectului, în prezenţa afectărilor articulare cu caracteristicile menţionate, se poate administra Actaea spicata CH5 sau CH7 (Plantextrakt), 3 granule de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de 3-4 luni, sau până se ameliorează simptomele. În situaţii de artrită deformantă, tratamentul poate fi făcut pe o perioadă îndelungată, de până la un an de zile.
Actaea spicata poate fi prescrisă şi pe tabloul constituţional, mai puţin cunoscut al remediului, dar descris în detaliu în Materiile Medica disponibile.
 
Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!