Stomatita aftoasă - boală virală care produce mare suferinţă

on . . Accesări: 7832

 
O altă problemă pe care am întâlnit-o mai des la cabinetul de consultaţii în ultimul timp este reprezentat de această afecţiune virală, care se manifestă prin apariţia unei erupţii tip veziculare la nivelul mucoasei bucale. Veziculele ulcerează foarte rapid, iar ulceraţiile sunt extrem de dureroase, împiedicând alimentarea şi chiar vorbirea. Evoluţia este de 7-10 zile, indiferent de tratament (ca la orice infecţie virală).
Prezenţa stomatitei aftoase semnalizează o scădere a imunităţii organismului şi în special, o carenţă a apărării mucoasei digestive şi respiratorii. De cele mai multe ori apare într-un context de oboseală intensă a organismului sau după administrarea unor medicamente cu acţiune toxică hepatică, în paralel cu ingerarea unor alimente lipsite de substanţele nutritive necesare (alimente prea prelucrate termic, congelate, la cuptor etc).
Apare la fel de frecvent la copii şi la adulţi.
Gemoterapia şi fitoterapia ne pot ajuta să scurtăm durata de evoluţie de problemei şi să întărim organismul. Primele remedii la care ne gândim în cazul acestei probleme sunt Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, cu efectul său anti-inflamator, stimulator al suprarenalelor şi tonic general şi Extract din mlădiţe de Buxus- Buxus sempervirens MG=D1, cu efect de întărire a mucoaselor. Pe baza aceluiaşi efect cicatrizant asupra mucoaselor vom alege şi Extract din mlădiţe de Lemn câinesc- Ligustrum vulgare MG=D1. ªi vom propune persoanei suferinde o schemă formată din cele trei macerate glicerinice astfel:
 Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, 35-40 pic în apă, dimneaţa, Extract din mlădiţe de Buxus- Buxus sempervirens MG=D1, 35-40 pic în apă, la prânz şi Extract din mlădiţe de Lemn câinesc- Ligustrum vulgare MG=D1, 35-40 pic în apă, seara, timp de 10-14 zile. Persoana va ţine apa cu remedii un pic în cavitatea bucală, înainte de a o înghiţi, pentru a intensifica efectul cicatrizant la nivelul mucoasei. De asemenea, va folosi de mai multe ori pe zi apa de gură Mira, cu efect anti-inflamator şi dezinfectat.
Alimentaţia va fi predominant lichidă, cu supe calde din zarzavat şi mâncăruri tip pilaf de orez sau paste făinoase (care să nu agreseze mucoasa bucală). De asemenea, infuziile de plante din sunătoare sau din muşeţel, consumate ca atare sau sub formă de gargară (adică scuipate după ce sunt plimbate în gură 1-2 minute) au efect benefic asupra mucoasei bucale.
ªi mai ales odihna şi relaxarea, ascultarea de muzică calmă şi frumoasă, plimbarea în natură dacă temperatura ambientală o permite şi luarea unei pauze de la programul încărcat zilnic – ajută organismul să-şi refacă puterile şi să prevină apariţia unui alt episod supărător de stomatită aftoasă.
 
Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!