Noutati

Dieta adolescentină afectează funcţia pulmonară

on . . Accesări: 3814

Adolescenţii cu o dietă săracă în fructe, vitamina C şi E şi acizi graşi n-3 au o funcţie pulmonară mai scăzută şi raportează mai frecvent simptome respiratorii, în special simptome ale unei bronşite cronice şi wheezing la cei care fumează, susţin datele unui studiu de cohortă publicat în numărul din iulie al revistei Chest. “Studiile epidemiologice au indicat faptul că o dietă bogată în fructe, antioxidanţi şi acizi graşi n-3 pot contribui la sănătatea optimă a aparatului respirator” – notează Jane S. Burns de la Harvard School of Public Health din Boston. Împreună cu colegii ei Dr. Burns a investigat impactul pe care o dietă săracă în elemente nutritive îl are asupra funcţiei pulmonare.
 
Studiul a inclus 2112 studenţi din 13 comunităţi din SUA şi Canada. În comparaţie cu o alimentaţie bogată în fructe, cea săracă în fructe s-a asociat cu scăderea VEMS şi cu creşterea numărului simptomelor de bronşită cronică (OR: 1.36, IC:95%, 1.03-1.73). Comparând participanţii cu o ingestie crescută de acizi graşi n-3 cu cei care consumă o cantitate mică din aceşti acizi s-a constatat o creştere a simptomelor de bronşită cronică (OR :1.37; IC:95% , 1.05-1.81), de wheezing (OR :1.34; IC: 95%, 1.06-1.69) şi de astm (OR :1.68; IC:95%, 1.18-2.39) în cadrul lotului cu ingestie scăzută. Fumătorii cu un consum mai redus de vitamina C au prezentat mai multe simptome respiratorii în comparaţie cu fumătorii cu un consum mare de vitamina C.
  Adolescenţii cu consumul cel mai redus de antioxidanţi şi de micronutrienţi cu efect antiinflamator au avut funcţia pulmonară cea mai redusă şi cel mai mare număr de simptome respiratorii, în special fumătorii, rezultate care sugerează faptul că o dietă adecvată poate susţine sănătatea sistemului respirator şi poate reduce efectele stressului oxidativ au subliniat oamenii de ştiinţă.

Chest. 2007;132:238-245.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!