Noutati

Consumul de cafea | Beneficii, riscuri și recomandări

on . . Accesări: 323

Te numeri printre cei care nu își pot începe ziua fără o ceașcă de cafea?

Dacă da, probabil te-ai întrebat până acum dacă are beneficii pentru organism și câtă cafea putem consuma pe zi, fără a avea probleme.

Cât de multă cofeină este într-o ceașcă de cafea?

Ingredientul activ din cafea este cofeina, cea mai frecvent consumată substanță psihoactivă din lume.

Conținutul de cofeină într-o ceașcă de cafea este diferit, variind de la 50 la 400 mg pe cană.
O ceașcă mică de cafea poate conține 50 mg, în timp ce o cană mai mare poate conține peste 300 mg. Mai multe surse sugerează că o doză moderată de cofeină este 200 mg (echivalentul a 1-2 cafele), iar doza maximă admisă de cofeină este 400 mg sau 3-4 cafele. Cu toate acestea, recomandările variază de la individ la individ. Rețineți că în afară de cafea, există și alte surse de cofeină, inclusiv ceai, băuturi răcoritoare, băuturi energizante, ciocolată și anumite medicamente.

O cană de cafea conține aproximativ 100-200 mg cofeină, un espresso scurt conține proximativ 50 mg cofeină, iar un cappuccino (200 ml) aproximativ 70-170 mg cofeină.

Ce beneficii are cafeaua?

Cafeaua a fost multi timp „învinuită” pentru multe probleme de sănătate - de la afectarea creșterii până la provocarea bolilor de inimă - însă cercetările mai noi arată că aceasta poate avea, de fapt, beneficii pentru sănătate.

Cafeaua poate avea beneficii pentru sănătate, conferind inclusiv protecția împotriva bolii Parkinson, diabetului de tip 2 și afecțiunilor hepatice, inclusiv a cancerului de ficat. De asemenea, cafeaua pare să îmbunătățească funcția cognitivă și să reducă riscul de depresie. Efectele par să depindă de fiecare organism în parte, de cât de repede metabolizează cofeina și celelalte elemente nutritive conținute.

Cafeaua are efect diuretic și efect laxativ. Efectul laxativ apare după câteva minute de la consum.

100 ml de cafea neagră preparată, fără zahăr, frișcă sau lapte, conține 1-2 calorii. Cafeaua este un amestec complex de substanțe chimice care asigură cantități semnificative de acid clorogenic și cofeină. O singură cană de cafea conține:
●11% din doza zilnică recomandată de vitamina B2;
●6% din doza zilnică recomandată de vitamina B5;
●3% din doza zilnică recomandată de mangan și potasiu;
●2% din doza zilnică recomandată de magneziu.

Cafeaua ne poate ajuta când suntem obosiți, crescând nivelul de energie, dar trebuie să reținem că efectele sunt pe termen scurt, și nu poate înlocui somnul. Cofeina este un stimulent care este, de fapt, cea mai frecvent consumată substanță psihoactivă din lume. Cofeina este absorbită în sânge și ajunge la creier, unde blochează un neurotransmițător inhibitor numit adenozină. În acel moment, crește nivelul unor alți neurotransmițători ca norepinefrina și dopamina, ducând la creșterea activității creierului. Cofeina crește, de asemenea, nivelul de adrenalină din sânge și poate îmbunătăți performanța fizică cu 11-12%.

Multe date au arătat că poate îmbunătăți memoria, starea de spirit, vigilența, nivelul de energie, timpul de reacție și funcția cognitivă generală. Beneficiile sunt, de obicei, atribuite polifenolilor - substanțe nutritive antioxidante.

Cafeaua crește rata metabolică și poate ajuta la arderea grăsimilor cu până la 3-11%. Cu toate acestea, este posibil ca aceste efecte să scadă în cazul consumatorilor de cafea pe termen lung. Poate reduce riscul de diabet tip 2, Alzheimer, Parkinson și pare să reducă riscul apariției depresiei, dar mai sunt necesare cercetări în această direcție.

Se spune că aportul de cofeină poate crește tensiunea arterială. Acest lucru este adevărat, dar efectul este mic (3-4 mm / Hg) și de obicei se reduce dacă beți cafea în mod regulat. Cu toate acestea, efectul poate persista la unii oameni, deci limitați consumul dacă aveți tensiune arterială crescută.

Deoarece cofeina este un stimulent, majoritatea oamenilor o consumă dimineața sau în timpul zilei pentru a crește nivelul de energie. Deși este important să menționăm că aportul de cofeină nu poate înlocui somnul, ea ne poate face temporar să ne simțim mai atenți prin blocarea substanțelor chimice care provoacă somnolență și prin creșterea producției de adrenalină. 

Cafeaua în sine nu este un aliment absolut necesar organismului, dar consumul moderat de cafeină, cu toate acestea, nu este asociat cu niciun risc cunoscut pentru sănătate.

Efectele cafelei sunt maxime după 15 minute de la consum. Odată ajunsă în organism, cofeina va persista pentru câteva ore: durează aproximativ 6 ore pentru ca jumătate din cantitatea de cofeină să fie eliminată. Există unele studii care susțin ideea că aceasta provoacă dependență.

Ce riscuri implică un consum crescut de cafea?

Consumul crescut de cafea poate duce la stări de nervozitate, insomnie, afectarea digestiei, creșterea ritmului cardiac, palpitații sau tremurul mâinilor.

Cofeina poate provoca simptome de anxietate la acele persoane care sunt obișnuite să consume zilnic cafea, stări negative care apar când individul nu consumă cafea. Cafeaua poate cauza dependență și în cazul în care organismul nu primește doa de cofeină necesară, apar simptome de sevraj, ca dureri de cap, anxietate, stări de iritabilitate și afectarea dispoziției. Oamenii dezvoltă toleranță la cofeină, astfel că nu mai percep la fel unele efecte date de consumul de cafea și au nevoie de doze mai mari de cofeină pentru a scăpa de oboseală.

Poate avea un efect negativ asupra sănătății cardiovasculare la adulții cu hipertensiune arterială. În cazul adulților fără probleme cardiace, efectele adverse apar doar în urma unui consum exagerat. Când cofeina intră în organism, stimulează sistemul nervos simpatic. Acest lucru face ca tensiunea arterială să crească, să fie eliberată adrenalină, și e nevoie instantaneu ca inima să bată mai repede și mai repede. Cofeina poate prezenta un risc dacă aveți deja hipertensiune arterială. Există unele dovezi că aportul de cafea nefiltrată poate crește colesterolul LDL.

Cafeaua are efect diuretic și crește frecvența urinărilor, astfel că poate apărea riscul de deficit de nutrienți, cum ar fi magneziu, potasiulâși vitaminele B. Consumul de cafea după-amiaza sau seara poate afecta somnul, perturbând ciclul somn-veghe. Cofeina poate interacționa cu unele medicamente, inclusiv medicamentele pentru bolile tiroidiene, medicamentele psihiatrice și depresive, unele antibiotice etc.

În timpul sarcinii, se recomandă limitarea consumului de cafea. În cazul copiilor, consumul de cofeină este contraindicat.

Recomandări privind consumul de cafea

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) recomandă limitarea consumului de cofeină la maximum 400 mg pe zi pentru un adult sănătos (3-4 cafele) și subliniază faptul că o doză moderată de cofeimă este de 200 mg (1-2 cafele)– doză care, în general, nu ridică probleme de siguranță pentru adulții sănătoși.

Simptomele consumului exagerat de cafea:
● neliniște;
● anxietate;
● disconfort gastric;
● iritabilitate;
● insomnii;
● creșterea ritmului cardiac;
● tremur.

Dacă întâmpinați astfel de simptome după ce ați consumat cafea, atunci înseamnă că aveți o sensibilitate mai mare la cofeină și este indicat să reduceți aportul (sau pur și simplu să evitați cafeaua).

Oamenii tolerează cantități diferite de cafea / cofeină. Cofeina afectează oamenii în moduri diferite. Efectele pot fi chiar date de genetica fiecărei persoane (au legătură cu enzimele care descompun cofeina în ficat, precum și cu receptorii din creier care sunt afectați de cofeină). Efectele cofeinei asupra somnului sunt, de asemenea, determinate genetic. Unii oameni pot să bea cafea și să adoarmă imediat, în timp ce pe alții îi ține treji toată noaptea.

Toleranța individuală a oamenilor este, de asemenea, foarte importantă. Cei care beau cafea în fiecare zi pot tolera mult mai bine cafeaua decât cei care o beau rar. De asemenea, este important să înțelegeți că afecțiunile medicale pot influența sensibilitatea la cofeină. Dacă aveți anxietate, tulburări de panică, aritmii, hipertensiune arterială, diabet zaharat, efectele consumului de cafea pot fi resimțite diferit.

Nicotina din țigări accelerează eliminarea cofeinei din organism, astfel că un individ fumător va avea nevoie de o cantitate mai mare de cofeină pentru a resimți aceleași efecte.

Se recomandă consumul de cafea la orele dimineții în intervalul 9:30-11:30 și în intervalul 13:30 – 17:00, când nivelul de cortizol este mai redus, pentru a nu afecta ritmul biologic, și evitarea consumului de cafea cu 6 ore înainte de culcare, pentru a nu afecta calitatea somnului. Cafeaua în doze moderate şi împreună cu apă nu duce la deshidratare. De asemenea, cafeaua nu ne scapă de mahmureală, ci chiar intensifică simptomele date de consumul de alcool. 

Surse:

(1) Coffee and Caffeine — How Much Should You Drink?, link: https://www.healthline.com/nutrition/how-much-coffee-should-you-drink
(2) The latest scoop on the health benefits of coffee, link: https://www.health.harvard.edu/blog/the-latest-scoop-on-the-health-benefits-of-coffee-2017092512429
(3) Caffeine and sleep, link: https://sleepfoundation.org/sleep-topics/caffeine-and-sleep/page/0/1
(4) Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691517301709
(5) Coffee and health, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213422014000456
(6) Caffeine for Your Health — Too Good to Be True?, link: https://www.aarp.org/health/healthy-living/info-10-2013/coffee-for-health.html

Tags: consumul de citrice cafeaua cofeina cafeina beneficiile cafelei consum crescut de cafea

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!