Noutati

Dieta anti-inflamatoare | sănătate prin alimentație

on . . Accesări: 354

Dieta anti-inflamatoare se concentrează pe evitarea alimentelor pro-inflamatorii și pe consumul unei diete bogate în alimente antiinflamatorii.

Inflamația ar putea fi implicată în majoritatea bolilor, inclusiv bolile cardiace, Alzheimer, astmul, diabetul zaharat, cancerul etc.

Ce este inflamația?

Spre deosebire de inflamația acută - inflamația cronică se dezvoltă, de obicei, ca urmare a unei combinații între stresul și toxicitatea din mediu, cum ar fi poluarea aerului, a pământului și a apei, unele medicamente, cum ar fi antibioticele și inhibitorii pompei de protoni, medicamente pentru reflux gastric, sărăcia, sedentarismul, fumatul, consumul ridicat de alcool și igiena orală deficitară, alimentația bogată în zahăr, grăsimi saturate, alimente prelucrate și consumul redus de fibre. Acest lucru produce un dezechilibru al bacteriilor din intestin care cauzează reacția excesivă a sistemului imunitar.

Inflamația - cea mai comună formă de apărare pentru intruși - este locul în care țesutul care acoperă partea afectată a corpului se încălzește într-un efort de a îndepărta intrusul. Cu toate acestea, efectul inflamației poate fi incomod pentru pacient, deoarece produce dureri și umflături, împreună cu creșterea temperaturii în regiunea afectată. Inflamația poate duce, de asemenea, la infecții secundare și chiar sepsis.

Simptome ale inflamației cronice la nivel gastric:
● greață și disconfort gastric;
● apetit redus și slăbire rapidă;
● diaree și sânge în scaun;
● andomen umflat sau dureros;
● vărsături;
● indigestie și reflux;
● arsuri gastrice;
● oboseală;
● febră.

Un microbiom intestinal sănătos ajută la susținerea sănătății generale, protejând împotriva infecțiilor care rezultă din colonizarea cu agenți patogeni sau bacterii „rele” cum ar fi Clostridium difficile, prin producția de biotină, folat și vitamina K, care nu sunt produse în altă parte a organismului, reducerea rezistenței la insulină și reducerea riscului de obezitate etc.

Când e indicată dieta anti-inflamatoare?

Întrucât dependența noastră de medicamente crește tot mai mult - unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru inflamație ar putea fi dat chiar de dietă.

Ideea că alimentele sunt cel mai bun medicament nu este nouă - își are rădăcinile acum mai ine de 2500 de ani când a fost prezentată de medicul grec Hipocrate, considerat în general ca fiind tatăl medicinei moderne. Hipocrate este de asemenea cunoscut pentru convingerea că toate bolile au originea în intestin. Deși nu toate bolile au originea în intestin, așa cum credea Hipocrate (cum ar fi bolile genetice, de exemplu), semnificația teoriei sale a crescut odată cu înțelegerea unor afecțiuni din intestin și legate de inflamația cronică - de la tulburări digestive, boli metabolice cum ar fi obezitatea și diabetul, astmul, alergiile și bolile autoimune - și chiar problemele de sănătate mentală.


O alimentație nesănătoasă sau o afectarea a microbiomului intestinal poate duce la inflamația cronică.

O dieta anti-inflamatoare poate fi eficientă în ameliorarea multor boli, cum ar fi:
● artrită reumatoidă;
● psoriazis;
● astm;
● esofagită eozinofilă;
● Boala Crohn;
● colită;
● boala intestinului inflamator;
● diabet, sindrom metabolic și obezitate;
● boli de inimă;
● lupus;
● tiroida Hashimoto etc.

Ce înseamnă o dietă anti-inflamatoare?

Dieta anti-inflamatoare nu este o dietă în adevăratul sens - nu este destinată unui program de pierdere în greutate, nici nu este un plan de alimentație pentru o perioadă limitată de timp. Mai degrabă, este modalitatea de a selecta și de a prepara alimente antiinflamatorii pentru a vă ajuta organismul să mențină sănătatea optimă.

Ca regulă generală, o dietă antiinflamatoare este bogată în fructe și legume (în special în legume cu frunze verzi), leguminoase, nuci și semințe, precum și acizii grași Omega-3. Dieta antiinflamatoare include alimente bogate în nutrienți și presupune evitarea alimentelor procesate. O dietă antiinflamatoare constă în alimente care reduc răspunsurile inflamatorii. Această dietă implică înlocuirea alimentelor zaharoase, rafinate cu alimente naturale, bogate în nutrienți.

Pentru a adopta o dietă antiinflamatoare, încercați să consumați alimente care au următoarele patru proprietăți: activitate antioxidantă, activitate de detoxifiere, densitate nutritivă mare și activitate de reglare a hormonilor.

Principiile unei diete anti-inflamatorii:
● consumul unei varietăți de fructe și legume;
● reducerea consumului de alimente fast-food;
● eliminarea băuturilor dulci și carbogazoane;
● reduceți consumul de alimente făcute cu făină de grâu și zahăr, în special pâine și cele mai multe tipuri de chips-uri sau covrigei;
● limitarea consumului de lactate, ouă și carne;
● consumul de cereale integrale, cum ar fi orez brun;
● consumul de fasole și alte leguminoase;
● consumul alimentar moderat și gătirea alimentelor al-dente;
● consumul de alimente de sezon;
● hidratarea corectă;
● consumul optim de calorii, fără exces;
● suplimente de Omega-3 sau turmenic, de exemplu;
● activitatea fizică zilnică;
● somnul odihnitor.

Alimentele anti-inflamatorii

Vestea bună este că există o multitudine de alimente delicioase cu rol antiinflamator pe care le putem include în dietă. Aceste alimente sunt ușor de utilizat, ușor de găsit și disponibile.


Exemple de alimente antiinflamatorii:
Legumele cu frunze verzi care sunt bogate în antioxidanți ce redau sănătatea celulară.
Țelina este un aliment cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care ajută la îmbunătățirea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, precum și prevenirea bolilor cardiace.
Sfecla roșie are un antioxidant care îi conferă culoarea specifică, cu un excelent rol antiinflamator, și este bogată în magneziu și calciu;
Broccoli este un aliment nelipsit în dieta anti-inflamatoare, fiind bogat în potasiu și magneziu, iar antioxidanții săi sunt substanțe antiinflamatoare deosebit de puternice;
Afinele conțin antocianine și alte elemente care au proprietăți antiinflamatoare;
Ananasul conține bromelaină, o enzimă digestivă cu rol antiinflamator și care ajută la reglarea răspunsului imun care creează adesea inflamații nedorite.
Somonul este o excelentă sursă de acizi grași esențiali și este considerat unul dintre cele mai bune alimente cu Omega-3. Omega-3 sunt unele dintre cele mai puternice substanțe antiinflamatoare.
● Nucile, fructele oleaginoase și semințele (semințe de in, semințe de chia etc.) conțin nu doar grăsimi benefice, dar și fitonutrienți care pot ajuta la protejarea împotriva sindromului metabolic, a problemelor cardiovasculare și a diabetului de tip 2.
● Turmenicul are un compus principal, curcumina, o componenta activă antiinflamatoare.
● Ghimbirul proaspăt, uscat sau sub formă de suplimente și extracte, este un alt element ce reduce inflamația și protejează sistemul imuniar.
● Fructele de pădure
● Fructe goji
● Rodii, mere, portocale
● Cartofi dulci,
● Germeni de varză de bruxelles
● Avocado
● Anghinare
● Rădăcinoase, inclusiv morcov, păstârnac, nap etc.
● Dovleac
● Ulei de măsline, ulei de pește
● Carnea organică cu moderație
● Ierburi și mirodenii

Alimente care produc inflamație

EVITAȚI:
● carne procesată;
● produse cu zahăr adăugat;
● grăsimi trans, găsite în alimente prăjite;
● pâine albă;
● paste procesate;
● alimente cu gluten;
● ulei de soia și ulei vegetal;
● gustări alimentare prelucrate, cum ar fi chips-uri și biscuiți;
● deserturi dulci;
● exces de alcool;
● exces de carbohidrați.

Stilul tău de viață poate avea la fel de multă influență asupra sănătății microbiomului intestinal și a inflamației cronice ca alimentația. Adoptarea atât a unei diete antiinflamatorii, cât și a unui stil de viață sănătos reprezintă o bună modalitate de a reduce răspunsul imun al corpului și de a ameliora simptomele nedorite ale inflamației.

Surse:

(1) Anti-Inflammatory Diet, link: https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/arthritis-diet/anti-inflammatory/anti-inflammatory-diet-2.php
(2) Foods that fight inflammation, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
(3) Anti-Inflammatory Diet 101 - Fight Inflammation Naturally, link: https://www.healthline.com/nutrition/anti-inflammatory-diet-101
(4) Fight Disease With An Anti-Inflammatory Diet + 7 Foods That Fight Inflammation, link: https://foodrevolution.org/blog/anti-inflammatory-diet-foods-that-fight-inflammation/
(5) The Messy Facts about Diet and Inflammation, link: https://www.scientificamerican.com/article/the-messy-facts-about-diet-and-inflammation/
(6) Anti inflammatory diet, link: https://www.sjogrens.org/files/brochures/anti-inflammatory_diet.pdf
(7) Anti-inflammatory diet: What to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320233.php

Tags: dieta antiinflamatoare alimentele antiinflamatorii inflamatia raspunsul inflamator antioxidanti

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!