Noutati

Când sunt recomandate radiografiile și ce beneficii au?

on . . Accesări: 304

Radiografiile sunt un instrument indispensabil de diagnostic în medicina modernă.

Folosesc radiații X pentru a reda imagini ale țesuturilor, organelor, oaselor și vaselor din corpul uman.

Razele X sunt o formă de radiație. Acestea pot trece prin majoritatea obiectelor, inclusiv corpul uman. Odată ce este îndreptată asupra părții ce se dorește a fi examinată, o sursă de raze X emite radiații care trec prin corp, înregistrând o imagine pe film fotografic sau un detector special.

Diferite părți ale corpului absorb radiațiile în grade diferite. Oasele dense absorb o mare parte din radiații, în timp ce țesuturile moi, precum mușchii, țesutul adipos și organele, permit mai multor raze X să treacă prin ele. Ca urmare, oasele apar albe pe radiografii, țesutul moale apare în nuanțe de gri și aerul apare negru. Până de curând, imaginile radiografice au fost menținute pe foi mari de film (la fel ca un negativ fotografic mare). Astăzi, majoritatea imaginilor sunt fișiere digitale stocate electronic.

Examinarea radiologică este nedureroasă. Este posibil să simți un ușor disconfort de la temperatura răcoroasă din sala de examinare sau de la duritatea mesei de scanare.

Iată care sunt principalele tipuri de radiografii, ce indicații și beneficii au:

Radiografia abdominală

Radiografia implică expunerea unei părți a corpului la o mică doză de radiații ionizante pentru a produce imagini ale interiorului corpului. Radiografia abdominală este o examinare radiologică efectuată în mod obișnuit, care produce imagini ale organelor din cavitatea abdominală, incluzând stomacul, ficatul, intestinele și splina. Radiografia abdominală este adesea primul test de imagistică utilizat pentru a evalua și diagnostica sursa de durere acută în regiunea abdominală și / sau la nivelul spatelui inferior, precum și cauza pentru greața și vărsăturile inexplicabile.

Radiografia abdominală poate diagnostica și boli cum ar fi pietre la rinichi și în vezica urinară, blocaje intestinale, perforații ale stomacului sau intestinului, ingerarea obiectelor străine etc.

Radiografia osoasă

O radiografie osoasă permite obținerea de imagini ale oricărui os din corp, inclusiv oasele de la nivelul mâinii, încheietura mâinii, brațul, cotul, umărul, coloana vertebrală, pelvisul, șoldul, coapsele, genunchii, picioarele, glezna sau tălpile.

O radiografie osoasă este folosită pentru a diagnostica fracturi osoase, dislocări articulae, pentru a analiza alinierea și stabilizarea corespunzătoare a fragmentelor osoase după tratamentul unei fracturi, pentru depistarea unor răni, infecții, artrite, dezvoltări anormale ale osului și modificări osoase observate în boli metabolice, pentru detectarea și diagnosticarea cancerului osos, localizarea de obiecte străine în țesuturi moi în jurul osului sau în oase.

Radiografiile osoase sunt cea mai rapidă și mai ușoară cale pentru a evalua leziunile osoase, inclusiv fracturile și anomaliile articulare, cum ar fi artrita.

În timp ce imaginile cu raze X se numără printre soluțiile cele mai clare și cele mai detaliate pentru analiza osului, ele oferă puține informații despre mușchi, tendoane sau articulații.

Radiografia toracică

O radiografie toracică produce imagini ale inimii, plămânilor, căilor respiratorii, vasele de sânge și oasele coloanei vertebrale și ale pieptului. O radiografie toracică este de obicei primul test de imagistică folosit pentru a ajuta la diagnosticarea simptomelor, cum ar fi dificultăți respiratorii, tuse, dureri toracice sau leziuni, febră. Medicii folosesc examenul pentru a ajuta la diagnosticarea sau monitorizarea tratamentului pentru boli cum ar fi pneumonie, insuficiență cardiacă și alte probleme cardiace, emfizem, cancer pulmonar, poziționarea dispozitivelor medicale, colectarea de lichid sau aer în jurul plămânilor etc.

Radiografia tractului gastrointestinal inferior – Examenul radiologic cu bariu

Radiografia inferioară a tractului gastro-intestinal este o examinare cu raze X a intestinului gros, cunoscută și sub denumirea de colon. Această examinare evaluează colonul drept sau ascendent, colonul transvers, colonul stâng sau descendent, colonul sigmoid și rectul. Se folosește o formă specială de radiografie numită fluoroscopie și un material de contrast numit bariu sau un contrast iodat solubil în apă.

Atunci când tractul gastrointestinal inferior este umplut cu bariu, radiologul este capabil să vizualizeze și să evalueze anatomia și funcția rectului, colonului și, uneori, parte a intestinului subțire.

Un medic poate recomanda o examinare de acest tip pentru a detecta tumori benigne (cum ar fi polipi), cancer, colita ulcerativă (boala inflamatorie intestinală), boala Hirschsprung la copii (un blocaj al intestinului gros) etc. Procedura este frecvent efectuată pentru a ajuta la analiza cauzei unor simptome, cum ar fi diaree cronică, sânge în scaun, constipație, sindromul colonului iritabil, pierderea inexplicabilă în greutate, modificări de tranzit intestinal, suspectare de hemoragii etc.

Radiografia tractului gastrointestinal superior - Examenul radiologic cu bari

Este o examinare cu raze x a esofagului, a stomacului și a primei părți a intestinului subțire (cunoscută și sub numele de duoden). În plus față de administrarea de bariu, unii pacienți primesc și cristale care eliberează dioxid de carbon pentru îmbunătățirea calității imaginilor – dublu contrast.

Examenul acesta pot depista ulcere, tumori, inflamații ale esofagului, stomacului și duodenului, herniile hiatale, blocaje, anomalii ale peretelui muscular al tractului gastrointestinal, malabsorbții intestinale etc. Este utilizată și dacă apar simptome ca dificultăți de înghițire, dureri abdominale, reflux, vărsături inexplicabile, indigestie, sânge în scaun etc.

Radiografii dentare

Radiografiile dentare captează imagini ale țesuturilor dentare, inclusiv dinții, maxilarul superior și inferior, structurile și țesuturile din jur. Într-o radiografie intraorală tradițională detectorul (filmul) aze X este plasat în interiorul gurii, iar în cazul unei radiografii panoramice, filmul este plasat în interiorul dispozitivului.

O radiografie dentară arată structura osului și a țesuturilor din jur, poate dezvălui probleme dentare șprecum boala parodontală avansată, chisturi în oasele maxilarului, cancere orale, afectarea dinților etc. 

O radiografie nu necesită pregătire specială. Trebuie îndepărtate obiectele metalice, bijuteriile, aparatele dentare detașabile, ochelarii de vedere și orice obiecte metalice sau îmbrăcăminte care ar putea interfera cu razele X. Femeile ar trebui să informeze medicul dacă există vreo posibilitate să fie gravide. Radiografia nu este considerată sigură pentru femeile însărcinate.


RADIOGRAFIA este o procedură nedureroasă, minim invazivă, cu complicații rare, poate preveni utilizarea altor proceduri mai invazive, este o procedură accesibilă și relativ ieftină și nu rămân radiații în corpul unui pacient după examinarea radiologică.


Surse:

(1) Radiology, link: https://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/rg.2015150023
(2) Imaging and radiology, link: https://medlineplus.gov/ency/article/007451.htm
(3) Radiography, link: https://www.fda.gov/radiation-emittingproducts/radiationemittingproductsandprocedures/medicalimaging/medicalx-rays/ucm175028.htm
(4) X-rays, link: https://medlineplus.gov/xrays.html
(5) Radiology, link: https://www.radiologyinfo.org/
(6) X-rays, link: https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/x-rays

Tags: radiografia radiografiile radiografii abdominale radiografia toracica radiografia osoasa

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!