Noutati

Scintigrafia osoasă | Ce este şi când este indicată?

on . . Accesări: 5385

Scintigrafia osoasă este o scanare a oaselor ce arată modul în care celulele osoase funcționează și este utilizată pentru a depista probleme precum cancerul, infecțiile sau fracturile.

Este, de asemenea, folosită pentru a monitoriza sănătatea articulațiilor și depistarea problemelor ca artrita.

Folosește o cameră specială care scanează organele și țesuturile din organism după administrarea unui „trasor” radioactiv (radionuclid sau radioizotop) pentru a le face vizibile. Cantitatea de radiații dintr-o procedură medicamentoasă nucleară este comparabilă cu cea folosită în timpul unei radiografii. Trasorul rămâne în organism pentru o perioadă scurtă de timp, înainte de a fi eliminat în urină sau scaun, de obicei în 24 de ore.

Ce este scintigrafia osoasă (scanarea osoasă)?

Scintigrafia osoasă este o procedură de medicină nucleară care utilizează cantități mici de material radioactiv pentru a diagnostica și evalua o varietate de boli și afecțiuni osoase, inclusiv fracturi, infecții sau cancer. Aceste tipuri de scanări utilizează materiale radioactive numite radiofarmaceutice sau radiotrasori. Energia radioactivă emisă de radiotrasor este detectată de o cameră specială sau de un dispozitiv de imagistică ce produce imagini ale oaselor numite scintigrame. Anomaliile sunt indicate de zonele osului anormal care absorb mai mult sau mai puțin din radiofarmaceutice şi apar mai deschise sau mai întunecate decât osul normal pe scintigramă.

Deoarece procedurile de medicină nucleară sunt capabile să analizeze funcțiile corpului la nivel molecular, ele au potențialul de a identifica boala din primele sale stadii, precum și răspunsul unui pacient la intervențiile terapeutice.

Technețiu 99m (Tc-99m) este de obicei produsul radiofarmaceutic utilizat. Acesta circulă prin sânge și se acumulează în os, în special în zone cu activitate crescută (în cazul în care osul crește, se rupe sau se repară). Scanarea durează de obicei 30-60 de minute. După scanare, materialul radioactiv își pierde treptat radioactivitatea.

Indicațiile scintigrafiei

• depistarea cancerului osos sau dacă anumite cancere (cancer mamar, pulmonar, de prostată etc.) s-au răspândit în oase;
• depistarea cauzei sau a localizării durerii osoase inexplicabile, cum ar fi durerea de spate;
• evaluarea tulburărilor metabolice, cum ar fi osteomalacia, hiperparatiroidismul primar, osteoporoza etc.;
• depistarea fracturilor;
• depistarea unor leziuni osoase cauzate de o infecție (osteomielită) sau alte afecțiuni, cum ar fi boala Paget.

Cum se pregătește pacientul înainte de o scintigrafie?

Trebuie să informați medicul și tehnicianul medical care efectuează investigația dacă urmați anumite tratamente, inclusiv vitamine și suplimente pe bază de plante și dacă aveți alergii, dacă ați fost recent bolnav sau suferiți de orice altă afecțiune.

Femeile trebuie să informeze întotdeauna medicul sau tehnicianul dacă alăptează sau dacă există vreo posibilitate că fie gravide. Se evită alăptarea timp de 1-2 zile după scanare, până radiotrasorul este eliminat din corp.

Se recomandă să se consume multe lichide după injectarea radiotrasorului. Se îndepărtează bijuteriile, accesoriile și obiectele metalice care interferă cu rezultatele scanării.

Ce presupune procedura?

Camera gama, numită și camera de scintilație, detectează energia radioactivă emisă de corpul pacientului și o transformă într-o imagine. Camera gama însăși nu emite nicio radiație. Pacientul se află pe masa de examinare care se glisează între două capete de cameră gamma paralele care sunt poziționate deasupra și dedesubtul mesei de examinare. Se rotește în jurul corpului pacientului pentru a produce imagini mai detaliate, tridimensionale. Un computer ajută la crearea imaginilor din datele obținute de camera gamma.

Înainte de procedură, se va administra intravenos medicamentul radiofarmaceutic. Durează câteva ore, de obicei 2-3 ore, pentru ca radiotrasorul să circule prin corp și să se lege de oase, astfel încât să poată fi prelevate imagini. În acest timp, pacientul trebuie să bea 4-5 pahare de apă pentru a elimina orice radiotrasor inutil care nu se deplasează la oase. De asemenea, trebuie golită vezica înainte ca scanarea, pentru a împiedica trasorii din urină să blocheze vizualizarea oaselor pelvine în timpul scanării.

Scanarea osoasă în sine este de obicei nedureroasă și este rareori asociată cu disconfort sau efecte secundare. Nu este necesară anestezia pentru scintigrafia scheletică, iar sedarea este rareori utilizată. Testul poate fi inconfortabil dacă aveți dureri articulare sau osoase.

Care sunt beneficiile unei scintigrafii osoase?

O scintigrafie osoasă ajută medicul să evalueze modul în care oasele funcționează și oferă informații pentru a ajuta la diagnosticarea și tratarea bolilor osoase. Procedura poate indica leziuni ale oaselor, efectele bolii, cum ar fi cancerul sau infecția, precum și orice ameliorare sau deteriorare a unei anomalii osoase după orice tratament administrat.

Principalele beneficii ale scintigrafiei osoase sunt:
• Informații detaliate privind forma și structura anatomică a corpului.
• Permite depistarea multor boli osoase și analiza eficienței tratamentului.
• Ajută la monitorizarea efectelor tratamentului anomaliilor osoase.
• Procedura este lipsită de reacții adverse acute sau pe termen lung și, cu excepția cazurilor de pacienți foarte tineri, sedarea este rareori necesară.
• Depistarea fracturilor și a altor anomalii care nu sunt observate cu ajutorul radiografiilor.
• Detectarea precoce a cancerului primar și a cancerului care s-a răspândit în oase din alte părți ale corpului.
• Poate detecta osteomielita, o infecție a osului sau a măduvei osoase.

Potențiale riscuri

• În general, doza de radiofarmaceutic administrată este mică și pacienții sunt expuși la niveluri scăzute de radiații în timpul scanării. Potențialele riscuri pentru sănătate date de expunerea la radiații sunt scăzute în comparație cu beneficiile.
• Unele efecte secundare care ar putea apărea includ sângerare, durere sau umflare la locul injectării.
• Reacțiile alergice la radiofarmaceutic sunt extrem de rare.

Cum se interpretează rezultatele?

O scanare anormală va arăta puncte de intensități diferite în comparație cu osul din jur. Punctele „fierbinți” sunt zone în care există o acumulare crescută de material radioactiv. Punctele „reci” sunt zone care au preluat mai puțin din materialul radioactiv.

Rezultatele testului sunt considerate normale atunci când elementul radioactiv este împrăștiat uniform în organism.

Surse:

(1) Bone scintigraphy, link: https://www.richtlijnendatabase.nl/gerelateerde_documenten/f/17262/Bone%20Scintigraphy.pdf
(2) Nuclear medicine bone scan, link: https://www.insideradiology.com.au/nuclear-medicine-bone-scan/
(3) Bone scan, link: https://www.healthline.com/health/bone-scan#purpose
(4) Bone scan, link: https://www.mountsinai.org/health-library/tests/bone-scan
(5) Bone scan, link: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/tests-and-procedures/bone-scan/?region=on
(6) Skeletal scintigraphy (Bone scan), link: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=bone-scan
(7) The EANM practice guidelines for bone scintigraphy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4932135/

 

 

Tags: scintigrafia osoasa scintigrafia scintigrafie scintigrama scanare osoasa

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!