DRONEDARONE-nou antiaritmic în fază de testare clinică

on . . Accesări: 4570

Date prezentate de către reprezentanţii firmei Sanofi-Aventis la Sesiunea ªtiinţifică Anuală a Asociaţiei Americane de Cardiologie (AHA) din Dallas, sugerează că noul agent antiaritmic, Dronedarona, un derivat al amiodaronei cu structură modificată, cu eficacitate asemănătoare dar cu un profil de siguranţă mai bun, reduce riscul de recurenţă a fibrilaţiei atriale cu 25%. Tratamentul cu amiodaronă, deşi reprezintă standardul de aur în terapia tulburărilor de ritm, se asociază frecvent cu tulburări importante ale funcţiei glandei tiroide precum şi cu toxicitate pulmonară şi hepatică, potenţial fatale.
  În schimb, efectele adverse ale Dronedaronei, care nu conţine radicali de iodină, au fost mult mai reduse, nefiind observate după administrarea ei efectele proaritmogene (aşa de temute la celelalte medicamente antiaritmice). Nu s-au înregistrat tahi-sau bradiaritmii şi nici episoade de torsada vârfurilor, sau semne de toxicitate din partea organelor.
 Date anterioare, ale studiilor pivotă EURIDIS şi ADONIS, realizate în 2004, la care au participat 1.200 de pacienţi, au arătat deja că Dronedarona în doze de 400 mg/zi poate să reducă semnificativ riscul de reapariţie al fibrilaţiei atriale paroxistice (după un prim episod de FA convertit în rim sinusal prin cardioversie electrică).
 Rezultatele prezentate la Dallas au confirmat aceste date, demonstrând eficacitatea susţinută a preparatului în a previne recurenţa FA (riscul fiind redus cu 25%) la trei categorii de bolnavi: la pacienţii anterior trataţi cu amiodaronă, la pacienţii cu afecţiuni cardiace organice şi la bolnavii care necesitau cardioversie recentă. În fiecare subgrup, dronedarona a prezentat un efect mult mai consistent faţă de placebo.
 Studiul ERATO (în faza a III –a), prezentat tot de AHA, arată că dronedarona a reuşit să ţină sub control ritmul cardiac la pacienţii cu tulburări de ritm care au răpuns inadecvat la terapiile standard cu beta-bolacnte, inhibitori al canalului de calciu sau digitalice.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!