ARPIM şi APMGR: O creştere de 10% a bugetului alocat medicamentelor, necesară pentru nevoile minime de tratament

on . . Accesări: 2097

 

 

 

Sumele alocate medicamentelor în bugetul de stat pentru 2014 sunt insuficiente pentru asigurarea accesului la tratament al populaţiei a declarat Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) si Aşociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR).

"Este esenţială majorarea bugetului pentru medicamente în anul 2014 cu cel puţin 10% faţă de anul acesta, astfel încât necesarul minim de medicamente al pacienţilor să poată fi acoperit", susţine preşedintele ARPIM, Makis Papataxiarchis, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.


El spune că bugetul pentru medicamente în anul 2013 ar fi fost la nivelul consumului "real din 2011 şi cu 16% mai puţin decât nevoia reală a pacienţilor", conform datelor primite de la CNAS pentru calcularea taxei clawback achitată de producătorii de medicamente în primele trei trimestre ale acestui an.

'Subfinanţarea sistemului de sănătate afectează direct atât starea de sănătate a populaţiei, cât şi economia. Vom avea o populaţie bolnavă şi o industrie farmaceutică locală în colaps', consideră Dragoş Damian, preşedintele APMGR.
Potrivit ARPIM şi APMGR, România se află printre ultimele ţări în Europa în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii, cu doar 3,9%, raportat la media europeană de 9%, cheltuielile pentru medicamente fiind "doar de aproximativ 80 euro pe an per capita", în timp ce chiar şi în ţările vecine acestea încep de la 150 euro pe an per capita.

Cele două asociaţii precizează că susţin elaborarea unor politici sustenabile de finanţare a sistemului de sănătate bazate pe o cooperare mai strânsă între industrie, autorităţi şi societatea civilă.
'Producătorii de medicamente nu mai pot susţine singuri, prin taxa clawback, deficitul de finanţare rezultat din alocări bugetare care sunt cu mult sub nevoile pacienţilor', subliniază Dragoş Damian.

Atât ARPIM, cât şi APMGR precizează că sunt disponibile pentru un dialog deschis şi o dezbatere reală cu autorităţile, care să contribuie la identificarea de soluţii necesare pentru asigurarea accesului la medicamente al pacienţilor în condiţii de eficienţă economică.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!