Întârzierea pensionării poate contribui la prevenirea demenţei

on . . Accesări: 3061

pensionare rsPersoanele care îşi amână retragerea din activitate prezintă un risc mai scăzut de a face boala Alzheimer sau alte forme de demenţă, indică un studiu realizat în Franţa, prezentat luni la o conferinţă medicală internaţională organizată la Boston, transmite Associated Press.

Studiul a implicat aproape o jumătate de milion de persoane, fiind cel mai amplu pe această temă realizat până în prezent. Potrivit concluziilor sale, faptul de a continua să lucreze până la vârste mai înaintate îi menţine pe oameni activi din punct de vedere fizic, conectaţi din punct de vedere social şi stimulaţi în plan mintal, toate acestea fiind aspecte despre care se ştie că sunt legate de prevenirea declinului neuronal.

'Cu fiecare an de muncă în plus, riscul confruntării cu demenţa se reduce cu 3,2%', a afirmat Carole Dufouil, cercetător la institutul public francez de cercetări medicale INSERM şi autoare a studiului prezentat la Conferinţa internaţională a Asociaţiei pentru Alzheimer.

Circa 35 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de demenţă, cea mai răspândită formă fiind Alzheimer. În SUA, de această afecţiune, ale cărei origini şi tratament rămân neclare, sunt atinşi circa 5 milioane de oameni, sau 1 din 9 persoane cu vârsta de cel puţin 65 de ani.

Mituri  legate de îmbătrânire.

În Franţa, cercetările privind Alzheimer sunt unele din cele mai avansate din lume, în parte pentru că fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy le-a înscris pe lista de priorităţi.

În studiu au fost implicate peste 429.000 de persoane, liber-profesionişti sau deţinători de mici afaceri - magazine, brutării sau tâmplării - cu o vârstă medie de 74 de ani, pensionaţi în medie de 12 ani şi contributori la sistemul asigurărilor de sănătate, ale cărui date au fost de altfel folosite.

Aproape 3% dintre aceştia au fost afectaţi de demenţă, riscul în acest sens scăzând însă cu fiecare an lucrat în plus. Pentru a exclude posibilitatea ca declinul mintal să-i fi determinat pe subiecţi să se pensioneze mai devreme, cercetătorii au efectuat o analiză care i-a eliminat pe cei care au fost atinşi de demenţă în interval de cinci ani de la pensionare şi respectiv în interval de 10 ani.

Îmbătrânirea activă: munca, viață sociala, independență.

Tendinţa este absolut aceeaşi, ceea ce indică faptul că menţinerea activităţii influenţează cogniţia şi nu invers, a menţionat cercetătoarea franceză.

În Franţa, ieşirea la pensie este obligatorie în diferite activităţi, funcţionarii publici fiind, de pildă, nevoiţi să iasă la pensie la 65 de ani, dar noul studiul sugerează că 'oamenii ar trebui să lucreze cât de mult vor', pentru că acest lucru aduce avantaje în planul sănătăţii, a conchis Carole Dufouil.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!