Cercetători francezi şi români dezbat tehnici de vârf pentru diverse tratamente

on . . Accesări: 2699

ALL-DOCTORS--NP-croped rsLa Universitatea de Vest 'Vasile Goldiş' din Arad a început cea de-a XIX-a ediţie a Şcolii de vară francofone internaţională 'Profesor emerit Jean Montreuil', cu tema 'Patologie şi Farmacologie moleculară. Biotehnologii'.

Evenimentul care desfăşoară în perioada 1 - 6 iulie a.c., este organizat de UVVG Arad şi Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice, în colaborare cu Universitatea Lille Nord de France, Universitatea din Nantes, Universitatea Paris - Sud şi Universitatea Libre din Bruxelles.

Preşedintele Şcolii de vară 'Jean Montreuil', prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator, preşedintele UUVVG Arad, a subliniat, marţi, într-o conferinţă de presă că manifestarea se desfăşoară sub egida Academiei Române şi a Academiei de Ştiinţe din Paris şi are o istorie de tradiţie în România. Ea a fost creată în anul 1995 la Iaşi, din iniţiativa prof. univ. dr. Gheorghe Popa, rector al Universităţii Al. I. Cuza în acea perioadă, împreună cu Acad. profesor emerit Jean Montreuil, Membru de Onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Cauza al Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi şi al Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş' din Arad, sub dublul patronaj al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe din Paris. Începând cu anul 2005, când s-a desfăşurat cea de a XI-a ediţie a sa, Şcoala de vară a fost organizată la Arad.

'Odată cu decesul acad. prof. emerit Jean Montreuil, în chiar ultima zi de cursuri a celei de-a XVI-a ediţii a Şcolii de vară, conducerea UVVG Arad a hotărât ca Şcoala de vară să continue sub numele de 'Prof emerit Jean Montreuil', ca un omagiu adus acestei personalităţi ştiinţifice internaţionale care şi-a consacrat, în ultimii 20 de ani ai vieţii, întreaga activitate dezvoltării învăţământului superior şi cercetării din România. De altfel, în semn de înaltă preţuire, prof. Jean Montreuil a fost distins de către Preşedintele României, cu Ordinul Naţional Cultural în grad de Comandor, iar de UVVG Arad cu Medalia de Aur', a precizat Ardelean.

Lucrările Şcolii de Vară se desfăşoară în Amfiteatrul 'Emil Racoviţă' din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică a UVVG din Campusul Universitar 'Vasile Goldiş'.

Cursurile Şcolii de vară din acest an sunt susţinute de specialişti internaţionali în domeniul biomedical, între care se numără dr. Nicolas Sergeant - Université Lille Nord de France; dr. Jean-Jacque Candelier, prof. Jacque Aubry, dr. Iuliana Ristea Popescu - Université Libre de Bruxelles (Belgia); dr. Zoltan Galajda - de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Universităţii Debrecen, (Ungaria), şeful Clinicii de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică a UVVG; cercetători ştiinţifici din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice Bucureşti; prof. univ. dr. Daniela Bratosin, profesor al Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş', co-preşedinte al Şcolii de vară francofone 'Prof emerit Jean Montreuil'; dr. Manuela Sidoroff, directorul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice.

Susţin de asemenea cursuri profesori de prestigiu din cadrul UVVG Arad: prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte al universităţii; prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rector; prof. univ. dr. Liana Moş, decan al Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară; prof. univ. dr. Mate Endre, decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică a UVVG.

Tematica cursurilor abordează subiecte de mare actualitate ştiinţifică din cercetarea biomedicală: Anticorpii monoclonali de la şoarece la om; Toxicogenomica. Integrarea metodelor de biologie moleculară în toxicologie; Noi aspecte în diagnosticul şi tratamentul maladiilor oncohematologice; Bilanţul anticorpilor cu utilizare terapeutică, principalele moduri de acţiune, strategii de optimizare (noile forme de anticorpi); Tehnici imunohistochimice pentru cercetarea biomedicală şi clinică; Tehnici de microscopie electronică de transmisie şi de baleiaj. Demonstraţii practice; Maladia Alzheimer: descrierea leziunilor, depozitele de peptide beta amyloide şi degenerescenţa neurofibrilară; Celulele stem embrionare şi adulte; Toxicogenomica. Integrarea metodelor de biologie moleculară în toxicologie; Celulele stem şi regenerarea miocardului: celulele stem pot ele repara o inimă deteriorată?; Transfuzia sanguină şi problemele ei actuale; Medicina regenerativă: Metode celulare pentru ingineria in vitro a cartilajului autolog.

Primul transplant cu celule stem.

'În acest an abordăm trei domenii noi: medicina regenerativă, cartilaje autologe, care este cea mai nouă tehnică a biologiei celulare, prin care încercăm să vindecăm boala printr-o altă celulă care să reacţioneze în locul celei bolnave, iar în al treilea rând, maladiile neurodegenerative, care produc boala Parkinson şi Alzheimer. Toate acestea sunt boli actuale, iar tematica şcolii noastre: 'Patologie şi Farmacologie Moleculară', se referă, în special la modalităţile de combatere a unor boli extrem de actuale şi răspândite şi în judeţul nostru', a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Şcolii de vară internaţionale 'Jean Montreuil'.

Prof. univ. dr. Daniela Bratosin, co-preşedintele Şcolii de vară a precizat că în cadrul Şcolii de vară vor fi abordate 'teme extrem de importante vizând biotehnologiile medicale, terapiile celulare cu celule stem'. 'De asemenea, vom aprofunda care sunt soluţiile care se pot naşte în maladia diabetului, o boală atât de cunoscută şi de frecventă, precum şi moartea celulară, deoarece aceasta acompaniază toate bolile, inclusiv SIDA şi bolile neurodegenerative', a subliniat Bratosin.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, a declarat că 'Şcoala de vară a fost concepută încă de la început ca o şcoală multidisciplinară, la interfaţa domeniilor Biologie, Chimie, Medicină şi Farmacie, abordând subiecte de mare actualitate ale cercetării biomedicale, fiind caracterizată de o tematică dinamică de la an la an, în funcţie de solicitările cursanţilor exprimate în chestionarele de la sfârşitul fiecărei şcoli'.

Co-organizatorii Şcolii de vară sunt Colegiul Farmaciştilor din România, Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România, Societatea Română de Biologie Celulară şi Institutul de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul UVVG, care creditează manifestarea cu un număr important de credite de educaţie continuă.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!