Campanie de informare a părinţilor cu privire la îngrijirea corectă a copiilor, lansată în grădiniţe

on . . Accesări: 2196

citit-copii 1 rsSocietatea Română de Pediatrie (SRP) anunţă lansarea unui proiect în grădiniţele din Bucureşti prin care medici specialişti vor susţine ateliere de informare pentru părinţi cu privire la aspecte esenţiale în îngrijirea corectă a copiilor.


În această etapă, atelierele campaniei "Să protejăm împreună copilăria" vor avea loc în 14 grădiniţe publice şi private din Capitală şi vor veni în sprijinul a circa 420 de părinţi, precizează SRP.

Atelierele vor fi susţinute de medici specialişti în pediatrie şi în nutriţie, având ca scop facilitarea accesului la informaţii avizate şi complete cu privire la o mai bună îngrijire a copiilor. Acest proiect de educare vizează atât părinţii, cât şi personalul grădiniţelor şi are ca scop acoperirea nevoilor de informare şi facilitarea accesului la recomandările specialiştilor.


În urma participării la atelier, grădiniţele implicate în proiect vor primi diplome de excelenţă acordate de SRPED, care subliniază grija acestor centre pentru o îngrijire corectă a copilului.


În cadrul atelierelor, de la dr. Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie, părinţii pot afla mai multe despre bolile apărute odată cu intrarea în colectivitate, despre cele mai eficiente metode de prevenire a acestora, precum şi sfaturi utile pentru depistarea lor.


Dr. Luminiţa Florea, medic specialist în nutriţie, le va vorbi părinţilor despre principiile de bază pentru o alimentaţie sănătoasă şi corectă, atât la grădiniţă, cât şi acasă, despre stiluri de alimentaţie moderne, menţinerea unei greutăţi în limitele normale la cei mici, soluţii de educare a copiilor şi de păstrare a unui echilibru alimentar pentru fiecare copil.
"Consider că baza unui sistem de sănătate performant este reprezentată de un proces educaţional permanent, care să menţină în contact specialiştii în sănătate cu beneficiarii direcţi ai sistemului de sănătate - populaţia, începând cu cele mai fragede vârste. Cel mai eficient mod de a menţine sănătatea rămâne profilaxia - prevenţia bolilor. Cum poţi face o profilaxie eficientă? Educând pacientul, ajutându-l să primească informaţii medicale corecte, adaptate vârstei sale, nevoilor, sferei de interes şi viitorului său. Achiziţia de cunoştinţe şi schimbarea de atitudini şi mentalităţi îl vor determina să se transforme din pacient într-un partener real al cadrelor medicale în lupta pentru menţinerea propriei sale sănătăţi", consideră dr. Valeria Herdea.


"Grădiniţele şi părinţii împart rolurile principale din viaţa copiilor şi investesc în ei multă dragoste, energie, răbdare, timp, iar menţinerea sănătăţii este unul dintre scopurile principale. Mai ales că, din ce în ce mai mult, părinţii sunt tentaţi să urmeze curente de creştere a copiilor care acoperă o paletă foarte largă, de la vegetarianism până la răsplătirea copilului cu fast-food la fiecare pas. Este esenţial ca părinţii să se informeze atent şi de la persoane avizate pentru a creşte un copil sănătos, dezvoltat armonios, ferit de boli, cu o atitudine echilibrată faţă de alimentaţie", a declarat potrivit sursei citate dr. Luminiţa Florea, medic specialist în nutriţie.


Prin organizarea atelierelor "Să protejăm împreună copilăria", Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia părinţilor asupra necesităţii şi importanţei de a menţine o relaţie deschisă de comunicare cu medicul pediatru sau medicul de familie, factori care au un rol decisiv în asigurarea unei bune sănătăţi a copiilor.


Părinţii şi viitorii părinţi pot afla mai multe informaţii avizate despre sarcină şi îngrijirea corectă a copilului între 0 şi 5 ani, pe baza celor trei piloni esenţiali în creşterea lui, nutriţie, vaccinare şi siguranţă, pe http://www.protejamcopilaria.ro şi urmărind campania "Să protejăm împreună copilăria" a SRP.


Pe site părinţii au la dispoziţie o secţiune de întrebări, unde vor primi răspuns din partea specialiştilor SRP(Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.).

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!