Extractul de sâmburi de struguri util în apoptoza celulelor leucemice

on . . Accesări: 6346

struguri.jpgConform cercetătorilor din Kentucky, extractul de sâmburi de struguri a declanşat apoptoza celulelor leucemice într-un test de laborator, 76 % din celulele maligne fiind distruse în 24 de ore de expunere la preparat. Studiul a fost publicat în jurnalul Clinical Cancer Research al American Association for Cancer Research unde a fost descris şi mecanismul principal de acţiune al extractului de struguri. Se pare că acesta activează proteina JNK, cunoscută a fi implicată în mecanismele celulare intime ale apoptozei. Deşi s-a demonstrat că extractul de sâmburi de struguri are efect pe mai multe culturi celulare în vitro, incluzând cancere de piele, sân, colon, plămân, stomac şi prostata, nimeni nu a testat extractul în cazul cancerelor hematologice şi nici nu a descris cu precizie mecanismele de acţiune.

Profesor la universitatea Kentucky, la Graduate Center for Toxicology , doctorul Xianglin Shi, autorul studiului, este convins că rezultatele prezentate pot duce la crearea de medicamente ce includ agentul activ din extract pentru prevenţia sau chiar tratarea bolilor maligne hematologice sau altor cancere, mai ales că celulele sănătoase nu sunt afectate. Studiile epidemiologice au demonstrat efectul benefic al consumului de vegetale în preventia dezvoltării cancerului. Shi împreună cu colegii au studiat substanţe conţinute de fructe şi legume şi efectul acestora. Ei au descoperit că există proantociani în extractul de coajă de măr, practic nişte flavonoizi ce au activitate antioxidantă producând şi apoptoza în anumite linii celulare canceroase, dar nu şi la celulele sănătoase. Folosind un extract comercial, Shi a expus celule leucemice la diferite doze şi concentraţii şi a observat ce concentraţie porneşte apoptoza. Prin teste genetice şi farmacologice au determinat apoi cum se declansează apoptoza. Extractul activează proteina JNK ce reglează Cip/p21, implicat în ciclul celular. Au folosit apoi o substanţă ce inhibă JNK , observând cum extractul nu mai are niciun efect. Cu ajutorul tehnologiei genetice au suprimat gena responsabilă de proteina JNK ceea ce a dus la acelaşi răspuns.

Induction of Apoptosis in Human Leukemia Cells by Grape Seed Extract Occurs via Activation of c-Jun NH2-Terminal Kinase' - Ning Gao, Amit Budhraja, Senping Cheng, Hua Yao, Zhuo Zhang, Xianglin Shi, ', Clinical Cancer Research 15, 140-149, January 1, 2009.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!