Refacerea cartilagiilor prin transplant autolog de condrocite

on . . Accesări: 2497

Tehnica refacerii cartilagiilor prin transplant autolog de condrocite se practică la Spitalul Clinic CF 2 din anul 2000.

Tehnica a fost pusă la punct de dr. Nicolae Eftimov, şeful Departamentului Ortopedie-Traumatologie.
Metoda constă în recoltarea de cartilagii de 1-2 mm cubi, dintr-o zonă sănătoasa, recoltarea facandu-se pe un mediu special după care se transplantează cât mai repede la laboratorul de culturi celulare, unde se prepară printr-o triturare mecanică. Condrocitele obţinute se spală şi se pun pe un mediu de cultură special, timp de trei săptămâni şi se înmulţesc până la zece la puterea a şasea pe centrimetru cub - a explicat specialistul.

Biomaterialul astfel format reprezintă un ţesut cartilaginos-like şi se transplantează ca atare, fixându-se pe zonele receptoare. În timp se dezvoltă un ţesut cartilaginos hialin.
Procesul durează câteva luni, iar faptul că este autolog îi conferă caracteristici imunologice identice cu ale gazdei. Nu se pune problema respingerii grefei. Recoltarea se face artroscopic. Metoda este indicată în leziunile traumatice de cartilagii, îndeosebi la tineri şi la cei cu leziuni de uzură, la persoanele de vârstă tânără şi medie (sub 60 de ani). Dr. Eftimov a precizat că peste această vârstă rezultatele sunt inconstante şi depind de calitatea biologică.
Costul pentru un bolnav este de 400-500 de euro. În străinătate costul real este de 5.000 de euro, iar în Suedia costul întregului tratament se ridică la 30.000 de euro Prin această tehnică au fost operate din anul 2000 până în prezent 150 de persoane. Pe lista de aşteptare se află peste 100 de pacienţi. Complicaţiile postoperatorii au fost reprezentate de inflamaţii ale membranei care îmbracă genunchiul la cei care nu au respectat indicaţiile de recuperare, complicaţii obişnuite în intervenţiile ortopedice.(Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!