Muzica contribuie la o mai bună recuperare după un atac cerebral

on . . Accesări: 5930

Muzica ascultată zilnic contribuie la o mai bună recuperare a persoanelor care au suferit un atac cerebral, conform unui studiu finlandez publicat în revista Brain. Conform cercetătorilor finlandezi, pacienţii victime ale unor accidente vasculare cerebrale care ascultă muzică între o oră şi două ore pe zi, înregistrează o mai bună recuperare atât în ceea ce priveşte memoria verbală cât şi capacitatea de atenţie. De asemenea, se constată că aceste persoane devin mai optimiste şi au un simţ al umorului mai dezvoltat decât cei care nu ascultă nimic în procesul de recuperare, sau ascultă doar înregistrări audio ale unor cărţi.
 Efectele benefice ale muzicii asupra anxietăţii, depresiei şi durerii sunt foarte bine documentate şi în alte studii care identifică ameliorări ale stării unor bolnavi de schizofrenie, de demenţă sau în cazul autiştilor. Însă este pentru prima oară când se insistă asupra efectelor benefice ale muzicii pentru victimele atacurilor cerebrale, aflate în curs de recuperare, conform lui Teppo Särkämö de la Centrul de cercetări asupra creierului de la Helsinki. Astfel s-a constatat că muzica are efectul de a-i stimula pe pacienţi în perioada de extremă importanţă de după un atac cerebral în care creierul trebuie să se adapteze la problemele provocate de atacul cerebral, cum ar fi tulburări ale vorbirii, ale atenţiei sau tulburări de coordonare şi mişcare.
 Acest studiu a fost realizat pe 54 de pacienţi aflaţi în curs de recuperare după atacuri cerebrale. Aceştia au fost împărţiţi în trei grupuri, un grup ascultând zilnic muzică (jazz, pop sau clasică), în timp ce un grup a ascultat înregistrări audio ale unor cărţi, iar cel de-al treilea grup a fost păstrat ca martor. La trei luni după atacul cerebral suferit, starea memoriei verbale s-a ameliorat în proporţie de 60% la cei care au ascultat muzică, comparativ cu doar 18% la cei care au ascultat înregistrările audio ale unor cărţi şi respectiv 29% la grupul martor. La şase luni după atacul cerebral, aceste diferenţe în procesul de recuperare s-au păstrat.
 ''Este important ca victimele unui atac cerbral să asculte muzică cât mai devreme în procesul de recuperare, imediat după ce sunt aduse la spital pentru că în primele săptămâni de după un astfel de atac se petrec o serie de importante modificări la nivelul creierului'', a explicat prof. Särkämö. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!