Dr. Maria Moța: 11,6% din populație suferă de diabet zaharat, iar peste 16% de prediabet

on . . Accesări: 1339

 

 

 

Dr. Maria Moțu, membru în Consiliul director al Asociației Europene de Diabet (EASD), a declarat că prevalența diabetului zaharat la populația adultă este de 11,6%, însă problema majoră o reprezintă diabetul care are o prevalență de peste 16%, informează AGERPRES.

"În România, din fericire, avem rezultatele studiului Predatorr încheiat în 2013 care ne arată că la populația adultă există o prevalență de 11,6% pacienți cu diabet zaharat, dar pericolul mai mare este dat de prediabet, fiind o prevalență de peste 16%.

Dacă nu vom lua măsuri de prevenție, atunci cel puțin jumătate dintre acești pacienți vor avea în următorii zece ani diabet zaharat și la ei se vor adăuga și alte cazuri noi", a spus dr. Maria Moța, la dezbaterea "Problematica diabetului în sistemul medical românesc: Importanța prevenției și educației în sănătate".

Potrivit specialistului, complicațiile diabetului zaharat sunt extrem de severe. "Complicațiile cronice sunt teribile. Prima cauză de orbire a populației adulte, care poate lucra, este diabetul zaharat. Peste 40% dintre pacienții cu boli cronice de rinichi care intră în terapii de substituție cronică a funcției renale au diabet zaharat. Amputațiile non-traumatice sunt de zeci de ori mai frecvente la pacienții cu diabet zaharat și o serie de alte complicații, precum mortalitatea cardiovasculară, complicații care necesită îngrijirea în echipă a pacientului cu diabet", a punctat medicul.

Continuarea articolului pe Agerpres.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!