Acțiunea preventivă a statinelor contra riscurilor cardiace, confirmată de un amplu studiu internațional

on . . Accesări: 1990

 

 

 

Potrivit unui studiu internațional amplu prezentat în cadrul conferinței anuale a Asociației Americane de Cardiologie (American College of Cardiology, ACC), care a avut loc la Chicago în perioada 2-4 aprilie, statinele ajută la diminuarea concentrației de colesterol, reducând astfel riscurile cardiovasculare la persoane cu o stare de sănătate relativ bună, informează AGERPRES.

''Implicațiile pentru practica medicală sunt uriașe și cred că trebuie categoric să avem în vedere prescrierea mult mai extinsă a statinelor'', a declarat Salim Yusuf, profesor de medicină la Universitatea McMaster din Canada, coordonatorul studiului numit HOPE-3 (Heart Outcomes Prevention Evaluation). 

 

Elaborată prin analizarea, timp de cinci ani, a 12.705 de participanți, această cercetare clinică a arătat că medicamentele anticolesterol au dus la o scădere a riscurilor de boli cardiace de 25 % până la 40 %.

Studiile, publicate în ''New England Journal of Medicine'', au avut în vedere trei abordări: un grup de pacienți a fost tratat doar cu medicamente împotriva hipertensiunii arteriale, altul cu statine și un al treilea cu combinații ale celor două menționate deja. În fiecare caz, a existat, pentru comparație, și un grup care nu a primit nicio medicație (efect placebo). Scopul a fost acela de a evalua trei metode pentru reducerea riscului de infarct sau accident vascular cerebral (AVC) la persoane care, deși nu sufereau de patologii cardiovasculare, aveau cel puțin un factor de risc precum exces de greutate, tabagism sau antecedente de familie.

Continuarea articolului pe Agerpres.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!