Obezitatea afectează 13 la sută din populația mondială adultă (studiu)

on . . Accesări: 1489

 

 

 

Potrivit unui studiu publicat în revista medicală britanică "The Lancet", obezitatea care se află în plină expansiune la nivel global, afectează aproape 650 de milioane de adulți sau 13 la sută din populația mondială adultă, estimându-se ca până în anul 2025 să afecteze 20% din populație, informează AGERPRES.

"În 40 de ani am trecut de la o lume în care insuficiența ponderală era de două ori mai mare decât obezitatea, la o lume în care persoanele obeze sunt mai numeroase decât cele subponderale", a declarat profesorul Majid Ezzati, de la Imperial College London, care a coordonat studiul.

 

Prezentat drept cea mai completă cercetare efectuată până acum pe aceasta temă, studiul se bazează pe date medicale din peste 1.600 de studii, referitoare la circa 19 de milioane de persoane cu vârsta de peste 18 ani, care trăiesc în 186 de țări ale lumii.

Pornind de la rezultatele studiului, prin extrapolare, se estimează că numărul de adulți obezi a fost în anul 2014 de 641 milioane de persoane, mai precis de 375 de milioane de femei și 266 de milioane de bărbați. În anul 1975, existau numai 105 milioane de persoane obeze. Această explozie a cazurilor de obezitate este legată, potrivit studiului, în special de alimentația cu produse de tip industrial și de dieta prea bogată, dar și de predispozițiile genetice.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o persoană este considerată obeză atunci când indicele său de masă corporala (IMC) este de peste 30 kg/m2. Indicele de masă corporală este definit ca raportul dintre masa corporală, exprimată în kilograme, și pătratul înălțimii, exprimat în metri. Rezultatul acestei împărțiri este cuantificat în kg/m2.

La un indice de masă corporală de 35 de kg/m2, se poate vorbi deja despre obezitate. 

Potrivit studiului, în decursul a 40 de ani, IMC a crescut în medie de la 21,7 la 24,2 la bărbați și de la 22,1 la 24,4 la femeile le adulte, ceea ce înseamnă o creștere în greutate cu 1,5 kilograme la fiecare 10 ani.

Continuarea articolului pe Agerpres.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!