Florin Mihălțan (SNP): Vom insista ca ecografia toracică să intre în competențele pneumologului și să fie omologată

on . . Accesări: 1362

 

 

 

O nouă specializare se conturează în domeniul pneumologiei, și anume ecografia toracică, care ar trebui să intre în competențele pneumologului și să fie omologată, a declarat președintele în exercițiu al Societății Naționale de Pneumologie (SNP), dr. Florin Mihălțan, în deschiderea primei Conferințe Naționale de Patologie Pleurală, care se desfășoară la Târgu Mureș, informează AGERPRES. 

"Ecografia și în special cu viză pentru patologia pleurală ar trebui să fie în dotarea fiecărui pneumolog, pentru că este o metodă modernă de testare și de investigare a pleurei și chiar și a patologiei pulmonare fără a fi invazivă.

Se exclude o parte de agresiune care ar trebui să țină de metode chirurgicale. Ea este extrem de utilă pentru că poate să ghideze o puncție, poate să facă, de exemplu, o extracție de lichid din cavitatea pleurală, care este închistat și greu de identificat radiologic. Este într-o competiție deschisă cu alte tipuri de investigații, precum tomografia computerizată (...) Vom insista să fie omologată în timp, ca să avem în competențele pneumologului și această investigație de tip ecografic, așa cum am reușit să obținem pentru somnologie și pentru alte intervenții de tip minim chirurgical", a declarat Florin Mihălțan. 

Președintele SNP a precizat că la Târgu Mureș a fost inițiat Grupul de Lucru pentru Patologie Pleurală, de către dr. Gabriela Jimborean și dr. Edith Simona Ianosi, iar conferința de aici a debutat cu un curs de formare care a avut misiunea de a facilita demararea acestui tip de activitate de către pneumologi.

Continuarea articolului pe Agerpres.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!