Dr. Cătălina Tudose: Lipsește o susținere post-diagnostic a persoanelor cu Alzheimer

on . . Accesări: 1427

 

 

 

Președintele Societății Române Alzheimer, prof. dr. Cătălina Tudose, a declarat că pacientul cu Alzheimer și familia acestuia se confruntă cu o serie de probleme, printre care nerecunoașterea simptomelor deteriorării cognitive, incapacitatea familiilor de a face față situației generate de stabilirea diagnosticului, dificultățile de a se organiza pentru a îngriji persoana suferindă, informează AGERPRES.

"O problemă mare, din punctul nostru de vedere, este faptul că lipsește o susținere post-diagnostic.

Este un moment psihologic foarte greu pentru persoana afectată și pentru familia ei. Atunci începe un proces destul de lung și de dureros pentru familie, în care ar trebui să se adapteze la boală, să încerce să trăiască, în ghilimele, bine cu ea, să facă tot ce trebuie pentru ca să-și mențină o calitate a vieții și evoluția să fie blândă și simptomatologia să fie atenuată, astfel încât, totuși, persoana și familia să-și mențină activitățile și o viață în condiții adecvate pentru foarte mult timp. La celălalt pol, în momentul în care boala evoluează, lipsesc serviciile de îngrijire, atât cele din comunitate, cât și cele de tip instituțional", a afirmat Tudose, cu prilejul Conferinței Naționale Alzheimer, care se desfășoară timp de trei zile la București.

Potrivit acesteia, în cele mai multe zone ale țării lipsește rețeaua de suport medical și social la nivelul comunității. Oamenii nu au unde să se adreseze și amână consultul medical, astfel nu se stabilește un diagnostic și nu se inițiază tratamentul adecvat, toate acestea ducând la creșterea costurilor pentru tratarea bolii, a explicat medicul.

Continuarea pe Agerpres.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!