Comoția cerebrală triplează riscul de sinucidere în cazul adulților

on . . Accesări: 1636

 

 

 

Potrivit unui studiu canadian publicat în 'Journal de l'association médicale canadienne' (CMAJ), triplarea numărului de suicid la adulți ar fi legată de comoția cerebrală, informează AGERPRES.

Riscul este și mai mare în cazul în care trauma are loc la sfârșit de săptămână, au descoperit cercetătorii fără a putea explica acest fenomen.

 

De asemenea, numărul bărbaților care se sinucid este de două ori mai mare decât cel al femeilor.

Aceste rezultate susțin studiile anterioare potrivit cărora astfel de traume cerebrale pot provoca modificări fiziologice durabile, invizibile la examinarea prin scanare. Acestea ar implica tulburări ale nivelului de serotonină, un hormon al sistemului nervos central care joacă un role cheie în procesele cerebrale, inclusiv în depresie

"Având în vedere dispariția rapidă a simptomelor după traumă (amețeli, dureri de cap ...), medicii au tendința de a subestima efectele nocive ale comoțiilor cerebrale și importanța lor în istoricul medical al pacientului", a subliniat dr. Donald Redelmeier, cercetător la Institutul de evaluări clinice științifice din Toronto (Canada), autorul principal al studiului. 

"Mai multă atenție acordată efectelor de durată ale unei comoții, cel mai frecvent traumatism cerebral, ar putea salva vieți având în vedere eficacitatea prevenirii sinuciderii", a adăuga el, menționând că există aproximativ 400.000 de cazuri de comoții cerebrale în fiecare an în Canada și patru milioane în SUA.

Continuarea articolului pe Agerpres.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!