Studiu: Frigul duce la creșterea riscului de AVC

on . . Accesări: 1648

Potrivit unui studiu realizat de cercetători germani de la Spitalul Universității Jena (Turingia), scăderea bruscă a temperaturilor poate provoca o creștere de până la 30% a riscului de atacuri cerebrale, motivul fiind acela că frigul are tendința de a duce la formarea de cheaguri și blocarea arterelor.

Rezultatele cercetării, publicate în Journal européen d'Epidémiologie, arată clar că și o scădere modestă a temperaturii determină creșterea semnificativă a spitalizărilor pentru afecțiuni cardiovasculare. 

 

După o lună decembrie deosebit de călduroasă, temperaturile au scăzut cu multe grade în ianuarie. Nimic anormal pentru această perioadă a anului, însă temperatura exterioară are influență asupra sănătății. Pentru a înțelege influența frigului asupra sănătății pacienților, cercetătorii germani au examinat 1.700 de persoane din orașul Jena, asociind apoi starea lor de sănătate cu buletinele meteorologice realizate cu trei zile înaintea spitalizării fiecărui bolnav ca să vadă dacă au existat schimbări notabile în condițiile climatice, scrie metronews.fr.

Cum puteti sa va modificati factorii de risc care depind de voi

Ei au ajuns la concluzia că nu este nevoie de o scădere vertiginoasă a temperaturilor exterioare, ci doar de cel mult 2,9 grade Celsius, pentru creșterea riscului de AVC cu 11% în primele două zile după răcire. La pacienții care prezintă un risc deosebit (având colesterolul mărit, fumători ș.a.), riscurile cresc până la 30%. 

Continuarea articolului pe Agerpres.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!