Studiu: Alergiile sunt date de genele moștenite de la neanderthalieni

on . . Accesări: 1169

Potrivit unor două studii publicate în revista 'American Journal of Human Genetics', alergiile de care suferă omul modern provin din genele moștenite de la oamenii din Neanderthal și de la cei din Denisova, veri dispăruți ai rasei umane ca urmare a încrucișării cu aceste specii în urmă cu aproximativ 40.000 ani, informează AGERPRES.

Aceste încrucișări preistorice făcute de toți oamenii moderni cu excepția africanilor au dus la moștenirea între unu și șase la sută a genelor hominizilor timpurii precum omul de Neanderthal (după numele porțiunii din valea râului Düssel din Germania unde au fost descoperite primele fosile) și omul de Denisova (după numele peșterii Denisova din Munții Altai din Siberia unde au fost descoperite primele fosile).

 

Cele două studii au explicat faptul că trei dintre genele provenind de la aceste două specii umane se numără printre cele mai comune descoperite la oamenii moderni și joacă un rol important în sistemul imunitar.

 

Această descoperire sugerează că moștenirea genetică conferă un avantaj pe scara evoluției umane în ceea ce privește stimularea sistemului imunitar.

 

Dar aceste gene sunt, de asemenea, responsabile pentru sensibilitatea excesivă a sistemului imunitar, care provoacă alergii. Astfel, purtătorii acestora sunt mai predispuși la astm, febra fânului și alte alergii, mai precizează cele două studii.

Alergiile din casă

Probabil că aceste gene au fost transmise oamenilor moderni atunci când primele grupuri hominide au părăsit Africa acum aproximativ 50.000 de ani îndreptându-se spre Europa. Pe acest parcurs, ei s-au încrucișat apoi cu neanderthalienii deja stabiliți în Eurasia.

 

"Studiul nostru arată că încrucișările cu oameni arhaici au avut implicații practice pentru oamenii moderni, între care cele mai evidente au fost adaptarea noastră la mediu prin îmbunătățirea rezistenței la agenți patogeni, precum și metabolismul pentru digerarea alimentelor noi", a explicat Janet Kelso, de la Institutul Max Planck din Germania, principalul autor al unuia dintre studiile publicate. 

 

Continuarea articolului pe Agerpres.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!