Informaţiile cu privire la existenţa medicamentelor false care au tranzitat România au fost transmise de ANMDM

on . . Accesări: 1678

 

 

 

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, a declarat că informaţiile cu privire la existenţa unor medicamente contrafăcute ce au tranzitat România prin intermediul unor reţele "ilegale" au fost transmise organelor competente de către instituţie.

El a explicat că medicamentele au tranzitat România printr-un circuit ilegal şi a precizat că nu au existat pacienţi români care să ia aceste medicamente contrafăcute. "Nu au existat pacienţi români care să ia aceste medicamente contrafăcute, nu avem astfel de informaţii", a spus Savu. 

 

Colaborarea dintre ANMDM şi organele abilitatea a început în urmă cu un an, existând şi un procotol în acest sens cu MAI.

Poliţiştii au desfăşurat miercuri dimineaţă o acţiune care vizează reţele infracţionale specializate în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul comercializării de medicamente, prin care s-ar fi realizat un prejudiciu de peste 3 milioane de euro.

Percheziţiile s-au desfăşurat în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt.

Poliţiştii au dus duce la audieri 10 persoane.

"La data de 28 ianuarie, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, efectuează 64 de percheziţii la domiciliile unor persoane şi sediile unor societăţi comerciale bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) remis miercuri AGERPRES.

Poliţiştii verifică 20 de firme specializate în activităţi de depozitare şi comercializare de medicamente care s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

"În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanţii societăţilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanţul legal a unor medicamente cu valoare mare de piaţă utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piaţa internă sau comunitară", se mai arată în comunicat.

De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăţilor implicate, ar fi fost transferate sume importante de bani, aproximativ 5 milioane de euro, către persoanele vizate din circuitul infracţional, banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul ilicit prin transferuri bancare şi contracte de împrumut fictive.

"Prin acest mecanism, atât în circuitul legal din România, cât şi în alte state comunitare, ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanţii firmelor implicate", precizează IGPR.

La acţiune au participat aproape 200 de poliţişti, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi specialişti criminalişti. Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!