Companiile de medicamente generice anunţă sute de disponibilizări până la finalul anului

on . . Accesări: 1489

 

 

 

Sute de angajaţi din Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) vor fi disponiblizaţi anual în condiţiile menţinerii unui cadru fiscal şi legislativ care "descurajează" producţia de medicamente.

Conform unui comunicat de presă transmis AGERPRES, APMGR solicită autorităţilor să adopte de urgenţă o serie de măsuri care să faciliteze accesul pe piaţă al medicamentelor generice şi să înlăture barierele care blochează investiţiile în producţia locală.

 

Printre măsurile solicitate de APMGR se numără: corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback, prin introducerea unui clawback diferenţiat pentru medicamentele generice, şi reducerea nivelului actual al taxei de peste 20% trimestrial, modificarea mecanismului de stabilire a preţurilor medicamentelor de către Ministerul Sănătăţii prin renunţarea la dubla referenţiere, respectiv compararea preţului genericului atât cu cel al produsului original (max 65%), cât şi cu cel din cele 11 state de referinţă.

Alte măsuri care ar trebui luate, în opinia APMGR, sunt: introducerea unui sistem de monitorizare a prescrierilor şi a unei politici clare în privinţa prescrierii de medicamente compensate, introducerea unor politici de încurajare a prezenţei şi volumului activităţilor locale de producţie ale industriei producătoare de medicamente generice, precum şi definirea adecvată a activităţilor de cercetare şi dezvoltare desfăşurate în facilităţi de profil din România.

"Regimul fiscal nesustenabil şi discriminator din ultimii ani a afectat puternic operaţiunile industriale ale companiilor membre APMGR, care anunţă că peste 200 de angajaţi vor fi disponibilizaţi până la finalul anului 2014", susţine APMGR.

Potrivit sursei citate, această tendinţă va continua şi în anii următori, dacă nu se iau măsuri concrete pentru îndepărtarea barierelor de acces şi a barierelor investiţionale impuse producătorilor de medicamente generice.

"Autorităţile ar trebui să fie conştiente că industria locală nu este doar un furnizor de medicamente, ci şi un angajator strategic, care oferă locuri de muncă înalt calificate şi un contributor important la creşterea economică, în mod special prin creşterea potenţialului de export al industriei, " a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv APMGR, potrivit comunicatului de presă.

El a precizat că toate companiile membre APMGR au o contribuţie importantă la economia reală. Astfel, activităţile lor asigură 8.000 de locuri de muncă în România şi contribuie, prin impozite directe şi indirecte, cu cca. 1,5% la PIB.

"Începând cu 2011, când a fost introdusă taxa clawback în actuala formulă de calcul, au dispărut de pe piaţă 1.332 de medicamente. Mai mult de jumătate din aceste medicamente dispărute (888 în total) erau medicamente cu preţ mai mic de 50 lei, iar 45% erau fabricate în România. Prin dispariţia acestora şi utilizarea variantelor mai scumpe, sistemul public, dar mai ales pacienţii trebuie să plătească mai mult pentru acelaşi tratament", se mai arată în comunicat.

Potrivit APMGR, deşi sectorul farmaceutic a fost prezentat ca un domeniu strategic pentru economia României în cadrul Strategiei Naţionale pentru Competitivitate 2014-2020, politicile publice în vigoare "blochează dezvoltarea economică a acestui sector de producţie şi, în unele cazuri, împing spre insolvenţă companiile producătoare de medicamente generice".

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!