CEJ: Amestecurile de plante folosite ca alternativă la canabis nu sunt produse medicinale

on . . Accesări: 2058

 

 

 

Conform unei decizii a Curţii Europene de Justiţie (CEJ), amestecurile de ierburi folosite ca o alternativă la canabis nu pot fi considerate produse medicinale.

Substanţele legale care creează stări euforice similare efectului pe care îl au drogurile interzise au reprezentat mult timp un motiv de îngrijorare în UE. 

 

Autorităţile germane au încercat să folosească legislaţia din domeniul medical pentru a acţiona în justiţie doi bărbaţi care vindeau amestecuri de ierburi ce conţineau substanţe sintetice cu un efect similar canabisului. 

Curtea Europeană de Justiţie, cu sediul la Luxemburg, a decis că substanţele în cauză 'nu pot fi clasificate ca produse medicinale' deoarece 'nu au efecte benefice imediate sau pe termen lung asupra sănătăţii umane'.

Potrivit Curţii Europene de Justiţie, în afară de inducerea 'unei stări de intoxicare care poate varia de la stări de excitaţie intensă la halucinaţii', substanţele pot provoca 'greaţă, vărsături intense, palpitaţii, dezorientare şi chiar stop cardiac'.

'Amestecurile în cauză nu sunt consumate în scop terapeutic, ci în scopuri pur recreaţionale şi pot afecta sănătatea', se arată în declaraţia instanţei. Judecătorii Curţii au afirmat că decizia lor este valabilă chiar dacă aceasta înseamnă că a comercializa aceste produse nu constituie o încălcare a legii.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!