Acad. Laurenţiu M. Popescu a conferenţiat la Lugano şi Milano despre raportul dintre telocite şi celule stem

on . . Accesări: 1997

 

 

 

La Lugano (Elveţia) a vut loc cea de-a IV-a Conferinţă de Celule Stem, în cadru căreia academicianul Laurenţiu M. Popescu, descoperitorul telocitelor, a ţinut o prelegere despre raportul dintre telocite şi celulele stem, fiind prezentate şi unele date care "zdruncină" dogma celulelor stem, ca factor unic de regenerare celulară.

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Patologie "Victor Babeş", la acelaşi eveniment a fost prezentat posterul "Telocite şi celule stem în tratamentul infarctului miocardic experimental", autori Cătălin G. Manole, Mihaela Gherghiceanu, Laurenţiu M. Popescu, poster care a fost distins cu premiul 1.

 

"Această lucrare prezintă date vizuale suplimentare fără echivoc referitoare la comunicarea dintre telocite şi celulele stem transplantate într-o inimă care a suferit infarct miocardic. Acest lucru poate reprezenta temelia unei noi abordări a terapiei celulare cardiace", a declarat Cătălin G. Manole.

Ulterior acestui eveniment, acad. Laurenţiu M. Popescu a fost invitat să susţină o conferinţă despre telocite la Universitatea din Milano de către Departamentul Public Health Sciences.

În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele cinci continente. Cele mai active ţări în cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA, Spania sau Singapore.

"De altfel, în laboratoarele din Guangzhou, China, acolo unde a fost şi echipa de cercetători români, a fost realizat primul transplant cu telocite pe şoareci. Academicianul Laurenţiu M. Popescu, directorul general al Institutului Naţional de Patologie "Victor Babeş" din Bucureşti, este primul român distins cu prestigiosul premiu "Magnolia Alba" acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai. Academia Internaţională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în Statele Unite ale Americii i-a acordat "Medalia de Aur 2012", distincţie considerată de vârfurile medicinei internaţionale premiul Nobel pentru cardiologie", susţine comunicatul de presă.

Cele mai recente cercetări din ultima perioadă arată rolul decisiv pe care telocitele îl au în regenerarea hepatică.

"Am putea spune că, în ultima perioadă, cel mai important pas făcut în studiul telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule în ficatul uman şi rolul lor în regenerarea hepatică, în contextul în care ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenerează cu adevărat", a declarat acad. Laurenţiu M. Popescu, conform sursei citate.

În ceea ce priveşte infarctul de miocard, s-a demonstrat recent că telocitele joacă un rol important în regenerarea muşchiului cardiac după infarct.

"Am demonstrat că telocitele, pe lângă stimularea celulelor stem, participă la vindecarea muşchiului cardiac după infarct creând noi mici vase de sânge capilare. Mai mult, au fost găsite telocite şi în valvele cardiace, ceea ce este extrem de important pentru formarea de vase de sânge în inima lezată după infarctul de miocard", a afirmat academicianul.

Grupul condus de acad. L.M. Popescu a studiat prezenţa telocitelor atât în organe cavitare (inima, tub digestiv, uter, trompe uterine) cât şi necavitare (plămân, pancreas, glanda mamară, placenta), dar şi în învelişul organelor (pleura, pericard, peritoneu). Una dintre cele mai interesante lucrări este cea legată de prezenţa şi rolul telocitelor în "repararea cardiacă" după infarct miocardic, implicarea telocitelor fiind de maximă importanţă în cooperare cu celule stem fie preexistente în inima, fie injectate. O altă noutate în ceea ce priveşte rolul benefic al telocitelor este descoperirea ce vizează repararea pulmonară şi refacerea muşchiului scheletic.

Sursa foto: herald.ro

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!