APAA solicită CNAS creşterea bugetului alocat programului de scleroză multiplă

on . . Accesări: 1787

 

 

 

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) solicită preşedintelui CNAS, Cristian Buşoi, într-o scrisoare deschisă, mărirea bugetului pentru programul de scleroză multiplă, pentru ca toţi pacienţii să aibă acce la tratament, ţinând cont de faptul că România se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte accesul la tratamente de ultimă generaţie pentru pacienii cu scleroză multiplă.

Potrivit unui comunicat remis luni presei, APAA îi mai solicită preşedintelui CNAS şi corelarea bugetului alocat de Casă cu costurile reale ale tratamentului sclerozei multiple, dar şi alocarea unui buget suplimentar pentru pacienţii cu scleroză multiplă care au nevoie de escaladarea tratamentului.

 

Pentru soluţionarea situaţiei pacienţilor cu scleroză multiplă aflaţi pe listele de aşteptare, APAA propune autorităţilor ca programul naţional de scleroză multiplă din România să devină prioritate, tratamentele pentru această afecţiune să fie achiziţionate prin procedură centralizată de Ministerul Sănătăţii, pentru "o mai bună gestionare" a fondurilor.

"România ocupă locul 29 din 33 de ţări europene în ceea ce priveşte accesul la terapii de ultimă generaţie, de care beneficiază ceilalţi pacienţi ai Uniunii Europene, întrucât lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată cu medicamente noi în ultimii cinci ani. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la faptul că, în bugetul stabilit de către Guvernul României pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru anul 2014, suma alocată pentru tratamentul pacienţilor cu scleroză multiplă se menţine la aceeaşi valoare ca şi în anul 2013, valoare care nu acoperă tratamentul pacienţilor deja diagnosticaţi şi al celor care vor fi diagnosticaţi în viitorul apropiat", susţine APAA.
Potrivit preşedintelui APAA, Rozalina Lăpădatu, Programul naţional pentru scleroză multiplă asigură acces la terapie doar pentru 25% dintre pacienţi iar restul pacienţilor aşteaptă de multe ori peste un an să li se decidă soarta iar din cauza restricţiilor bugetare ale programului, sunt foarte mulţi pacienţi care nu pot beneficia de tratamentul adecvat stadiului de boală, întrucât costul mediu decontat prin Programul naţional este "mai mic decât costul medicamentului cel mai ieftin utilizat în tratamentul pacienţilor" (de exemplu, costul tratamentului anual cu Interferon beta-1b - cel mai ieftin produs - este de 43.200 lei vs 42.000 lei alocaţi prin program).

"În scleroza multiplă, timpul este un factor decisiv. Netratată, boala poate aduce, în decurs de câţiva ani, pacientul în scaun cu rotile. Pacienţii cu scleroză multiplă au nevoie de tratament imediat", a subliniat Lăpădatu, potrivit sursei.
Scleroza multiplă este o afecţiune autoimună, de care suferă în România aproximativ 10.000 de persoane, boala afectând cu preponderenţă persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 - 40 de ani, fiind considerată cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi afectează de circa două - trei ori mai mult femeile decât bărbaţii, însă poate afecta şi copiii, încă de la vârste fragede.

Printre simptomele sclerozei multiple se numără: deficite motorii ale membrelor, până la paralizii grave şi ireversibile, parestezii ale membrelor inferioare, tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simţurilor, oboseală, diminuarea capacităţii de concentrare, a capacităţii de a vorbi şi de a înghiţi, dificultăţi de control al vezicii urinare, tulburări sexuale şi deteriorarea funcţiilor cognitive.
APAA mai susţine că aproximativ 500 de pacienţi se află în acest moment pe listele de aşteptare, perioada de aşteptare fiind chiar mai lungă de un an până la introducerea pe tratament iar valoarea tratamentului necesar unui bolnav poate ajunge între 10.000 şi 20.000 euro /an.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!